U ovom delu Srbije na svako rođeno dete dolaze dva abortusa!
Foto: Reuters

najviše u evropi

U ovom delu Srbije na svako rođeno dete dolaze dva abortusa!

- Broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima je u Evropi - kaže profesor dr Tihomir Vejnović
Objavljeno:

Na svako rođeno dete u Vojvodini dese se bar dva abortusa, rekao je novosadski Dnevnik upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine, profesor dr Tihomir Vejnović.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dr Vejnović napominje da ne postoje tačni podaci o broju abortusa jer se ne vodi precizna evidencija i registracija svakog prekida trudnoće, ali da se pretpostavlja da se u Vojvodini na jedno rođeno dete urade dva abortusa.

U Nišu za jedan dan psi izujedali pet osoba!

- Na osnovu formule koja uključuje broj žena u reproduktivnom periodu, broja rođene dece i upotrebe efikasne kontracepcije, može se izvesti zaključak da je svakako broj abortusa u Vojvodini i Srbiji, kao i u Bosni, Crnoj Gori i Makedoniji, među najvišima u Evropi - kaže dr Vejnović.

Objašnjava da je glavni razlog velikog broja abortusa neupotreba efikasne i savremene kontracepcije. On ističe da postoje brojne predrasude prema hormonskoj i intrauterinoj kontracepciji (spirala) koje se prenose generacijama.

- U evropskim zemljama u kojima je seksualno vaspitanje dobro organizovano i gde se zna da pilule i spirala imaju mnogo prednosti i čuvaju reproduktivnog zdravlja, a ne ugrožavaju ga, broj abortusa je najmanji. Nažalost, kod nas se još uvek sporo ide ka ovom cilju, mada se proteklih godina u Vojvodini izuzetno uspešno sprovodilo 'Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju' u 70-ak srednjih škola - navodi dr Vejnović.

foto: Fonet

Više od 90 odsto svih prekida trudnoće nemaju medicinske razloge i to su abortusi koji se rade do desete nedelje trudnoće. Žene koje na ovaj način odustaju o majčinstva, kaže dr Vejnović, niko ne savetuje, ne razgovara sa njima, ne predočava im mogućnost zadržavanja deteta.

Posle 10. nedelje rade se abortusi koji su medicinski opravdani.

- Ukoliko je prekid trudnoće između 10. i 20. nedelje, a u zavisnosti od stepena trudnoće, može da se radi i lekovima za izazivanje pobačaja. To su prostaglandinski preparati koji pokreću i izazivaju porođaj, pa samim tim i pobačaj. Kada je u pitanju pobačaj posle 20. nedelje, prvo se uspava beba, odnosno uradi se feticid, ubrizgavanjem kalijum-hlorid u srce bebe. Nakon smrti bebe radi se kiretaža. Rizik za majku je isti kao i kod svakog drugog operativnog zahvata - navodi upravnik Betanije.

Kako objašnjava, postoje lekovi za izazivanje pobačaja koji mogu da se koriste i u trudnoći koja je do deset nedelja stara. Ovo se zove medikamentni abortus i radi se pomoću dva leka koja još nisu registrovani kod nas, mada se koriste uspešno u mnogim zemljama Evrope.

(Espreso.co.rs/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.