VIRUS JE PONOVO DOSTIGAO SVOJ MAKSIMUM: Doktor Kon bez dlake na jeziku o svemu što nas čeka U NAREDNE DVE NEDELJE!
Epidemilog i član Kriznog štaba Predrag Kon, Foto: Printskrin

covid19

VIRUS JE PONOVO DOSTIGAO SVOJ MAKSIMUM: Doktor Kon bez dlake na jeziku o svemu što nas čeka U NAREDNE DVE NEDELJE!

Broj umrlih nije pokazatelj neposredne situacije, već onoga što se dešavalo ranije

Objavljeno:

Epidemilog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se epidemiološka situacija u Srbiji i dalje pogoršava, a da brojevi novoobolelih i preminulih pokazuju da je virus još uvek u porastu i da je njegova aktivnost velika.

On je naveo da je u Beogradu nešto umereniji porast i da je u četvrtak potvrđeno 2.197 novih slučajeva zaraze što, kako kaže, znači da je virus ponovo došao na svoj maksimum.

- Imamo situaciju koja nije promenjena i koja se i dalje pogoršava i prati - rekao je doktor Kon.

Dodao je da se rezultati mera, koje su stupile na snagu u utorak i onih od prošlog utorka, mogu očekivati u toku naredne dve nedelje.

- Očekuje se da dođe do usporenja aktivnosti virusa, ali vrlo su visoki brojevi, tako da će pritisak biti veliki. Oko sredine decembra se može očekivati poboljšanje u ciframa - naveo je naš epidemiolog.

U Beogradu 30 odsto zaraženih

Kon je kazao da je oko 30 odsto zaraženih u Beogradu, a da između 300 i 350 obolelih dnevno treba hospitalizovati što je, ističe, veliki pritisak na zdravstveni sistem.

- Otvaranje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu će obezbediti prostor, to je veliki potencijal, ali što se tiče osoblja kapaciteti su takvi kakvi su, i dalje će biti velika opterećenost u tom pogledu.

Na pitanje o predviđanjima da će broj preminulih biti trocifren, Kon je kazao da je paradoksalno to što će, ako bude trocifren broj umrlih, tada početi da opada kriva, a novozaraženih će biti manje.

- Posledice umiranja dolaze kasnije. Ovaj broj preminulih je posledica događaja od pre dve do tri nedelje. To je vreme koje je potrebno da se razvije i dovede do smrtnog ishoda. Broj umrlih nije pokazatelj neposredne situacije, već onoga što se dešavalo ranije - pojasnio je doktor Kon.

Racionalni strah i nošenje maski

Komentarišući medijske naslove da svakih 28 minuta od korone umre jedan građanin Srbije, Kon je ukazao da je dužnost svih da se prenosi istina, ističući da takvi naslovi stvaraju utisak da se radi propaganda širenja straha.

- To nije tako. Cilj je pravovremeno i tačno informisanje. Racionalni strah je poželjan i koristan, jer izaziva adekvatno ponašanje. Iracionalan strah je uvek beskoristan i uvek škodi.

Dodao je da bi, kada bi svi nosili maske, odnosno, 95 odsto, mogli slobodno da živimo bez posebnog zatvaranja, ali ako to poštuje oko 60 odsto, onda to ne vredi, virus i dalje ima prolaz i dolazi do zaražavanja.

- Nagli uspon nije posledica opuštanja nego neverice da virus ne postoji, a koja je uzela maha - zaključio je Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.