IMA MESTA ZA SVE PACIJENTE! Lončar objasnio: Nijedan zdravstveni sistem ne bi mogao da izdrži ovo što smo MI!
Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen/Youtube

ZLATIBOR LONČAR

IMA MESTA ZA SVE PACIJENTE! Lončar objasnio: Nijedan zdravstveni sistem ne bi mogao da izdrži ovo što smo MI!

On je podsetio da je korona virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek "da izbegavamo kontakte".

Objavljeno:

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar govorio je večeras o novim merama, epidemiološkoj situaciji u Srbiji i stanju u bolnicama.

On je na početku emisije "Četvrtkom u 9" na RTS zamolio da "ne plašimo građane" budući da svakodnevno "čitaju bombastične naslove", već da "govorimo o činjenicama".

- Narodna skupština je ogledalo građana. Naš cilj je da građanima kažemo istinu, kakva god da je ona, moraju da znaju istinu kakva god da je. Mi i do dan-danas ne znamo dovoljno o korona virusu. Dokazano je i činjenica je da su ovi brojevi direktno srazmerni našem ponašanju u vreme korona virusa. Ne postoji nijedna mera sem "stopa", koji će dati najbolji rezultat - rekao je Lončar.

On je podsetio da je korona virus ušao u porodice, zbog čega je jedini lek "da izbegavamo kontakte".

- Imate baku i deku koji se pridržavaju svih mera. Ali, imaju svoje unuke koji ne vode računa, izlaze, nemaju nikakav zdravstveni problem. Svi žive u istom dvorištu ili u jednoj kući. Opuste se na nekoliko minuta, dođu do bake i deke i traže džeparac bez maske. Tada prenesu virus baki i deki koji završe u bolnici, sa većim ili manjim komplikacijama - objasnio je kako se najčešće događa zaražavanje u porodicama.

Za sve pacijente, podvukao je, ima mesta, ali nije poznato da li će to biti u Beogradu ili u nekom drugom mestu u Srbiji.

- U ovoj situaciji da neko kaže da neće da ide van Beograda jer je on iz Beograda, to je nedopustio, ali i to se dešava. Taj problem prave ljudima koji su heroji ovoga doba, od lekara do spremačica.

Na pitanje koliko smo daleko od situacije da neće biti mesta ni u nekom drugom gradu za hospitalizaciju pacijenata, ministar napominje da to zavisi od nas.

- Ne postoji zdravstveni sistem na svetu koji može da izdrži da se u kratkom roku zarazi veći deo države. A to se dešava - podvukao je Lončar.

Danas najviše umrlih od početka epidemije

Danas je u Srbiji zabeležen najveći broj umrlih od posledica korona virusa od početka epidemije. Preminula je 51 osoba, a o tome da je danas najteži dan govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ponovo je oboren rekord i u broju novozaraženih, njih 7.606 je bilo pozitivno od čak 21.569 testirane osobe. Na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije se nalazi 243 pacijenata.

Vlada usvojila nove mere

Vlada Srbije donela je danas nove mere u borbi protiv korona virusa. Na današnjoj sednici potvrđen je predlog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 da učenici svih srednjih škola, kao i stariji osnovci, od petog do osmog razreda, od ponedeljka 30. novembra pređu na onlajn nastavu.

"U periodu od 30. novembra do početka zimskog raspusta, 21. decembra, nastava će se za učenike od petog do osmog razreda osnovnih škola i za učenike srednjih škola, izvoditi na daljinu. Zimski raspust počinje 21. decembra 2020. godine, a završava se 15. januara 2021. godine i važiće za sve učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji Republike Srbije", stoji u odluci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.