GRAĐANI ŽELE VRAĆANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA! Poznati analitičar o tome kako će to izgledati i šta je HIBRIDNI ROK!
Vojska Srbije, Foto: Printscreen/Zvezda

VOJSKA

GRAĐANI ŽELE VRAĆANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA! Poznati analitičar o tome kako će to izgledati i šta je HIBRIDNI ROK!

Kada radite anketu o vojsci među srednjoškolcima, brucošima i studentima većina će i dalje podržavati vraćanje obaveznog vojnog roka.

Objavljeno:

Čak 73 odsto građana smatra da je potrebno vratiti obavezno služenje vojnog roka zbog discipline mladih i tradicije, pokazalo je najnovije istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku “Stavovi građana o bezbednosti”.

Međutim, to baš i ne znači da rado Srbin ide u vojnike pošto je, kako ističu analitičari, tek svaki treći mladić spreman da obuče maslinasto zelenu uniformu.

Vojska je i dalje institucija bezbednosti kojoj se najviše veruje u Srbiji što je u istraživanju BCBP potvrdilo i 65 odsto građana. Takođe, toliko ispitanika smatra da u vojsci ima najmanje korupcije.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe za “Blic” da u poslednjih deset godina u Srbiji vlada slično raspoloženje prema vojsci.

- U protekloj deceniji bilo je nekoliko različitih istraživanja i uglavnom se raspoloženje građana prema vraćanju obaveznog vojnog roka kretala između 70 i 75 odsto. Tako da rezultati i ove najnovije studije ne čude – kaže Radulović.

Međutim, drugačija je situacija kada se istraživanje o vojsci sprovodi samo među mladima u Srbiji, podvlači Radulović.

- Kada radite anketu o vojsci među srednjoškolcima, brucošima i studentima većina će i dalje podržavati vraćanje obaveznog vojnog roka. Ali, kad ih pitate da li bi bili spremni da obuku uniformu tu već procenti padaju ispod 30 odsto pa čak i na 20 odsto u zavisnosti od godina ispitanika – skreće pažnju Radulović.

Hibridni vojni rok

Kako kaže, razmatranje vraćanja obaveznog vojnog roka nije nova tema u Srbiji.

- Ta ideja postoji zbog održivosti vojske u dugoročnom periodu. Svakako se traže modaliteti kako bi taj obavezni vojni rok mogao da izgleda. Sigurno je da se to ne može uvesti preko noći i da je potrebno nekoliko godina da se to izvede. Moje mišljenje je da bi najefikasniji bio hibridni model vojnog roka koji bi trajao dva puta po 15 dana gde bi se prolazila osnovna obuka – smatra Radulović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.