ZAVRŠENA KONFERENCIJA „NOVA GENERACIJA OBRAZOVANJA“
Završena konferencija, Foto: AMG

OBAVEZNO POGLDAJTE

ZAVRŠENA KONFERENCIJA „NOVA GENERACIJA OBRAZOVANJA“

Značaj obrazovanja za razvoj privrede i društva

Objavljeno:

Održana je šesta digitalna serija pod nazivom „Nova generacija obrazovanja“ u okviru Re-set summita, koji organizuje Adria Media Group ustrateškom partnerstvu sa Privrednom komorom Srbije.

U uvodnom delu „Otvoreno o obrazovanju“ Zvonko Ninkov, novinar Adria Media Group, razgovarao je sa Brankom Ružićem, prvim potpredsednikom Vlade RS i ministrom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, koji je predstavio ciljeve u oblasti obrazovanja za naredni period i kao prioritet naveo uvođenje digitalizacije, razvoj dualnog obrazovanja, zapošljavanje mladih u Srbiji nakon završenog školovanja. Ministar je naglasio da u obrazovnom sistemu, gde je procenat zaraženih oko 0,3%, transmisija koronavirusa nije zaživela zahvaljujući velikoj odgovornosti zaposlenih i dece. Na početku razgovora najavio je i mogućnost prelaska na onlajn nastavu za starije razrede osnovnih škola i srednjoškolce, što će biti tema sednice kriznog štaba.

Nakon uvodnog obraćanja usledile su dve panel-diskusije: „Reforma obrazovanja – novi modeli usklađeni sa privredom“ i „Stalno životno usavršavanje“, koje je moderirao Mladen Stamenković, prodekan za naučnoistraživački rad na Ekonomskom fakultetu.

Prvi panel otvorio je Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade RS, koji je istakao važnost obrazovanja, digitalizacije i rada na veštačkoj inteligenciji, kome će dati prioritet u budućnosti. Vukašin Gvozdić je najavio da će u aprilu 2021. početi da funkcioniše Jedinstveni informacioni sistem u prosveti, koji će na jednom mestu imati sve informacije o ustanovama i zaposlenima unutar sistema prosvete, kao i o učenicima i studentima, kojima će najviše služiti kada se odlučuju za buduću profesiju.

U prvom panelu učestvovali su Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra za dualno obrazovanje i vaspitanje, Mira Kovačević u ime Privredne komore Srbije i Darko Đorić, direktor kompanije MIND, koji su podelili svoja znanja i iskustva o značaju razvoja dualnog obrazovanja i usklađivanju obrazovanja s privredom. Na kraju razgovora složili su se da je veoma važno da postoji saradnja između obrazovnog sektora i privrede kako bi se razmenjivale informacije, predlozi i ideje i kako bi mladi ostali u zemlji.

U drugom delu konferencije posvećene obrazovanju panelisti su bili Sanja Petrović Bećirović iz kompanije Energoprojekt Entel a.d., Jovana Tufegdžić, menadžerka eksterne komunikacije u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija, Đorđe Kosovac, saradnik u sektoru obuka kompanije Sunce Marinković d.o.o. Oni su predstavili mogućnosti koje pružaju njihove kompanije zaposlenima, dali jasniju sliku mladima o značaju prakse prilikom traženja posla i istakli važnost stalnog usavršavanja i prilagođavanja inovacijama i novim sistemima rada.

Kompletnu konferenciju možete detaljno pogledati na linku http://re-set-summit.adriamediagroup.com/agenda/nova-generacija-obrazovanja/ .

Da podsetimo, Re-set summit održava se od 16. do 27. novembra. Sledeća konferencija pod nazivom “Budućnost zdravstva i zdravlja ljudi” biće održana sutra, 26. novembra, a detaljan program, paneliste, kao i prenos uživo možete pratiti na sajtu http://re-set-summit.adriamediagroup.com/.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.