MOŽETE LI BITI KAŽNJENI AKO MASKU NOSITE ISPOD NOSA? Više nema dileme, ODGOVOR JE JASAN!
Proverite, Foto: Ana Paunković

PROVERITE

MOŽETE LI BITI KAŽNJENI AKO MASKU NOSITE ISPOD NOSA? Više nema dileme, ODGOVOR JE JASAN!

Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima

Objavljeno: 15:49h

Ukoliko masku nosite ispod nosa, na bradi ili na drugi način kojim se ne prekrivaju ključni delovi lica, možete da budete prekršajno kažnjeni.

Nošenje maske najbitnija je preventivna mera, a kako je poznato, njeno nošenje je obavezno u određenim okolnostima - na primer u javnom prevozu i u zatvorenom prostoru.

Komunalna milicija i inspekcija već nekoliko vreme imaju pravo da kontrolišu poštovanje epidemioloških mera, te da pišu kazne za njihovo nepoštovanje. U to spada i nošenje maske, a budući da mnogi i dalje nose maske nepravilno - najčešće ne pokrivajući nos, pitali smo komunalne službe da li će kazniti građane koji ne nose masku pravilno, prenosi portal 021.rs.

Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za inspekcijske poslove, komunalne službe se prilikom kontrola pozivaju na stručna uputstva "Batuta", a u kojima je navedeno da se maska pravilno nosi kako bi imala zaštitnu ulogu, što znači da maska treba da prekrije nos, usta i bradu, te da čvrsto prianja uz lice.

"S obzirom na zaštitnu ulogu zaštitne maske u sprečavanju širenja zarazne bolesti, potrebno je da se ista koristi na propisani način. Iz tog razloga Gradska uprava za inspekcijske poslove putem komunulnih inspektora i komunalnih milicionera će intenzivno kontrolisati pravilan način nošenja zaštitnih maski. Nenošenje zaštitne maske, odnosno nepravilno nošenje iste podrazumevaće se kao nepridržavanje mera lične zaštite, što za posledicu ima i prekršajnu odgovornost", objašnjavaju u Gradskoj upravi.

To znači da možete prekršajno odgovarati, to jest platiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara ukoliko nosite masku ispod nosa, brade ili na drugačiji, nepravilan način u javnom prevozu i zatvorenom prostoru. Ta kazna je nedavno uvedena izmenama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Nepravilno nošenje maske dovodi u opasnost od širenja virusa korona u trenutku kad Novi Sad, ali i Vojvodina i cela Srbija beleže rekordne brojeve zaraženih, preminulih i hospitalizovanih građana. Širenju virusa korona pogoduje i određeni broj neodgovornih građana koji misle da je virus "svetska zavera" i izmišljena pojava, te ne poštuju mere koje štite i njihove, ali i živote svih drugih.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / 021.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.