IZAŠLI STE IZ KOVID BOLNICE? Budite oprezni, to NE ZNAČI DA STE OZDRAVILI!
Kovid bolnice, Foto: Printscreen/Youtube

VAŽNO

IZAŠLI STE IZ KOVID BOLNICE? Budite oprezni, to NE ZNAČI DA STE OZDRAVILI!

Zbog ogromnog priliva zaraženih kovidom sa teškom kliničkom slikom, u kovid bolnicama širom Srbije pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje čim se njihovo stanje popravi

Objavljeno:

Zbog ogromnog priliva zaraženih kovidom sa teškom kliničkom slikom, u kovid bolnicama širom Srbije pacijenti se otpuštaju na kućno lečenje čim se njihovo stanje popravi

Upravnik kovid bolnice u Štark Areni dr Predrag Bogdanović nedavno je istakao da u ovoj bolnici ima od 30 do 50 otpusta dnevno, kao i da se lekari trude da svakog ko je stabilizovan pošalju kući, jer je pritisak na bolnice veliki.

Ipak, kada izađe iz bolnice nakon preležanog kovida, pacijentu je i dalje neophodno lečenje, kontrola i određene mere kojih mora da se pridržava, kaže za MONDO dr Billjana Aleksić, pulmolog.

„To što je test negativan, znači da pacijenti nisu više infektivni ni zarazni.Ali oni još uvek nisu sasvim preležali kovid, nisu se potpuno izlečili i ne osećaju se dobro. Zato izabrani lekar mora da prati celokupno stanje svog pacijenta nakon izlaska iz kovid bolnice, bez obzira na otpusnu listu“, kaže dr Aleksić.

Postoji veliki broj pacijenata kojima su duži period potrebni lekovi, kao što su kortikosteroidi ili antibiotici.

„Veliki broj ljudi koji su preležali kovid 19 treba nakon toga da idu na vežbe disanja, fizikalnu terapiju, redovnu spinometriju i proveru rada srca i pluća. Čak i ukoliko im je sve to kontrolisano u bolnici, zaraza kovidom je takva da stanje sa pojedinim organima može da se pogorša tek nakon određenog vremena“, objašnjava naša sagovornica.

Oni koji su preležali koronu, često se žale na tegobe kao što su gubitak daha, srčane aritmije, problemi sa varenjem, glavobolje, hroničan umor i upale grla.

„Oporavak može da bude jako dug. Zavisi od toga koliko dugo će se čestice zadržati u telu pacijenta, da li će ih brže ili sporije izbacivati iz organizma, ali i od same reakcije tela na virus. Kod nekoga sve to može da protutnji kroz organizam za kratko vreme, ali najopasnije je kada simtoma nema, a organi propadaju“.

Još jedan od razloga zbog kojih je važno pratiti stanje pacijneta nakon izlaska iz kovid bolnice, jeste što nedovoljno lečena i nepreležana zaraza može ponovo da se vrati.

„To neki nazivaju zaražavanjem po drugi put, a drugi kažu da je to produženi kovid, koji nije dovoljno „zalečen“. Oporavak nije bio potpun i to stvara probleme. Nije retkost da se simtomi jave kod pacijneta koji su pušteni iz bolnice, pa se oni vraćaju nakon nekoliko dana, nekad i više nedelja“ , kaže dr Aleksić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.