PRETI NAM I DO 8.000 ZARAŽENIH I PO 50 UMRLIH PO DANU: Ova predviđanja sledila su Srbiju, ali tu nije kraj
Ni stručnjaci nisu optimistični, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

STRAŠNA BITKA

PRETI NAM I DO 8.000 ZARAŽENIH I PO 50 UMRLIH PO DANU: Ova predviđanja sledila su Srbiju, ali tu nije kraj

Kriva svakako neće ići silaznom putanjom, pa prema proračunima u narednim danima bismo nažalost mogli da očekujemo i do sedam hiljada novozaraženih u danu

Objavljeno:

Situacija sa korona virusom u Srbiji poslednjih dana je dodatno eskalirala! Mislili smo da od gore ne može biti, te da je preko 6.000 zaraženih i 30 umrlih vrhunac koji se ne može premašiti. Ali smo se prevarili. Iz dana u dan nam stižu još dramatičnije brojke, a s povećanjem broja zaraženih, očekuje nas, nažalost i eksplozija broja umrlih.

Ni naši stručnjaci nisu optimistični. Kriva svakako neće ići silaznom putanjom, pa prema proračunima u narednim danima bismo nažalost mogli da očekujemo i do sedam hiljada novozaraženih u danu. To jasno pokazuju i objašnjenja članova Kriznog štaba zašto bi kriva još mogla da eksplodira.

- Zdravstveni sistem je na ivici opstanka. Međutim, ako se budu poštovale nove mere, siguran sam da će dati efekta. Pitanje je samo koliko će se to videti u ciframa, zbog toga što je virus već prodro u porodice. To je suština. Virus je ušao u porodice i tu se ne prepoznaje - rekao je epidemiolog Predrag Kon gostujući na RTS.

foto: printscreen

I prof. dr Petar Kočović, koji pomoću matematičkih formula prati kretanje pandemije korona virusa u celom svetu, ima prognoze da smanjenja neće biti u narednim danima. On objašnjava, iako je u Srbiji krajem nedelje registrovano više od 6.000 novoinficiranih, da slične i veće brojke možemo očekivati i narednih dana.

SRBIJA - 17.11.2020 - Covid-19 - III talas (TEA) - Tamno-siva zona

Posted by Petar Kocovic on Уторак, 17. новембар 2020.

Očekuje li nas više umrlih?

Sada kada je situacija izrazito nepovoljna, osim broja zaraženih koji svakog dana ruši rekord prethodnog dana, mnogi se pitaju da li će se to uskoro preliti i na broj umrlih. Nažalost, odgovor je i više nego izvestan. Broj pacijenata na respiratoru danas je bio rekordan i iznosio je 212, što je više nego danima ranije, a broj hospitalizovanih dramatično raste iz dana u dan, te je na bolničkom lečenju trenutno čak 6.214 osoba, što je najviše do sada!

Ako imamo u vidu da je smrtnost ovog virusa u našoj zemlji trenutno 0,99 odsto, jednostavnom računicom dolazimo do crne brojke da bismo u narednim danima mogli nažalost da imamo i oko 50-60 umrlih u jednom danu! Upravo se na težu kliničku sliku obolelih osvrnuo i epidemiolog dr Branislav Tiodorović.

foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Već je iza nas daleko nesigurna i nepovoljna situacija, znači da ćemo od danas pa narednih dana verujem do kraja nedelje imati stalni priliv novih bolesnika - istakao je dr Tiodorović za RTS.

On je naveo da sve ljude mora da zabrine podatak da je pre dva dana umro mlad čovek iz Niša, koji je 1975. godište, što znači da su i mladi ugroženi. Preminuo je i pacijent iz Leskovca, 1970. godište.

- Traje strašna bitka za živote iz minuta u minut - poručuje Tiodorović.

Ako je za kakvu-takvu utehu, prema trenutno dostupnim podacima, stopa smrtnosti u ovom trećem talasu korone je manja nego u prethodna dva.

SRBIJA - 17.11.2020 - Covid-19 - III talas

Posted by Petar Kocovic on Уторак, 17. новембар 2020.

Naime, prema podacima prof. Kočovića, stopa mortaliteta u prvom talasu iznosila je 2,93 odsto (329 preminulih na 11.227 obolelih), u drugom 2,33 odsto (494 preminulih na 21.181 zaraženih), a u sadašnjem trećem "samo" oko 0,53 odsto.

Ipak, tek ćemo za desetak dana imati realniju procenu stope mortaliteta u ovom poslednjem korona udaru.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.