ZABRANA SVADBI, UTAKMICA, KONCERATA: Štab vanredno zasedao, U SRBIJI KRENULE RIGOROZNE MERE!
Koronavirus, ilustracija, Foto: EPA/Georgi Licovski

zbog kovida

ZABRANA SVADBI, UTAKMICA, KONCERATA: Štab vanredno zasedao, U SRBIJI KRENULE RIGOROZNE MERE!

Distanca, redovna dezinfekcija i nošenje zaštitne opreme obavezni su i u javnom prevozu, taksi-vozilima, kozmetičkim, frizerskim salonima i salonima lepot

Objavljeno:

Štab za vanredne situacije u Kruševcu doneo je nove mere u borbi protiv epidemije KOVID-19, na preporuku Zavoda za javno zdravlje u ovom gadu i u skladu sa preporukama Kriznog štaba, a jedna od glavnih promena je zabrana održavanja utakmica, koncerata i drugih manifestacija zabavnog karaktera.

Najviše pet rekreativaca, uključujući i trenera može biti u zatvorenom prostoru, dok se obustavljaju trenzi kolektivnih sportova i sportova sa kontaktom. Profesionalni sportisti mogu trenirati po instrukcijma Ministarstva za sport. Zabranjuje se i rad zatvorenih i otvorenih bazena, spa i velnes centara. Zabrana upotrebe bazena ne odnosi se na profesionalni sport i upotrebu u svrhu lečenja uz poštovanje preventivnih mera.

Od utorka, pa u narednih 10 dana, neće biti ni proba hora, folklora, plesa, kao ni organizovanih proslava:svadbi, rođendana, krštenja u ugostiteljskim objektima.

Ostale mere praktično su poznate: obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

- Zabranjuje se okupljanje više od 5 osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, a od ove mere izuzeti su: radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta (minimum 4 m2 po osobi) - navodi se među zaključicma Štaba za vanredne situacije.

- Ukoliko u ovim objektima postoje kafeterije/menze i slični prostori gde se prodaju i služe voda, sokovi ili hrana, zabranjuje se njihov rad do daljnjeg kako bi se smanjilo okupljanje većer broja osoba na jednom mestu i skratilo vreme boravka u zatvorenim prostorima.

Rad tržnih centara ukoliko imaju ugositeljski deo, moguć je uz poštovanje zabrane okupljanja ljudi, uz obavezno poštovanje fizičke distance u lokalima i drugim objektima unutar tržnog centra, ali je njihovo radno vreme ogranično na period do 18 sati. Ista pravila važe za sve markete i kladionice, koji imaju i ugositeteljske objekte, kao i i kafiće, barove, restorane, hotele i hotelske restorane. Ograničenje, kao što je poznato, ne važi za apoteke, organizovanu dostavu hrane, delovi benzinskih stanica za naplatu i točenje goriva i privredne subjekte, koji imaju i treću smenu.

Distanca, redovna dezinfekcija i nošenje zaštitne opreme obavezni su i u javnom prevozu, taksi-vozilima, kozmetičkim, frizerskim salonima i salonima lepote.

Roditeljima se preporučuje da organizuju čuvanje dece mimo vrtića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.