NEMA CVEĆA NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA, O TOME JE DAVNO NAPISAO TEKST I POKOJNI PATRIJARH PAVLE: Ovo je RAZLOG!
Sahrana patrijarha Irineja, Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

NEĆETE VEROVATI

NEMA CVEĆA NA SAHRANI PATRIJARHA IRINEJA, O TOME JE DAVNO NAPISAO TEKST I POKOJNI PATRIJARH PAVLE: Ovo je RAZLOG!

Na taj običaj jutros se, gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a, osvrnuo protojerej stavfrofor Vladimir Vukašinović 

Objavljeno: 22.11.2020. 12:51h
  • 13

Veliki broj vernika uputio se u Hram da na večni počinak isprati patrijarha. Mnogi od njih u rukama drže sveće, a neki su poneli i bukete cveća.

Nošenje cveća, ipak, nije u duhu religije.

Na taj običaj jutros se, gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a, osvrnuo protojerej stavfrofor Vladimir Vukašinović.

- Razumljivo je i znak je, prvenstveno, sekularnog društva da se donosi cveće, to je svetski izraz pažnje, dok, setimo se pokojnog patrijarha Pavla, koji je čak i napisao tekst protiv donošenja cveća rekavši da će se istinski doprinos pokoju duše nekoga desiti da se sredstva namenjena cveću poklone siromasima...- rekao je.

foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

"Hrišćanin se toga mora osloboditi, pogotovo što pri sahranama ima toliko drugih, neophodnih izdataka, pa je nerazumno te izdatke još uvećavati nepotrebnim troškovima. I to u ovo naše vreme ovolike skupoće i svakodnevnog podizanja cena osnovnih životnih potreba. Zar se novac potrošen na preterane gozbe i nekorisne vence, ne bi mogao upotrebiti u nesravnjivo korisnije i plemenitije svrhe.

U pojedinim mestima sveštenici i vernici su to već shvatili i postavili kao amanet da im se daće i pomeni vrše skromnije, a venci na pogrebu ne nose. Umesto venaca, oni od rodbine i prijatelja, koji hoće, prilažu onoliko koliko košta venac ili daju kao pomoć siromašnoj porodici upokojenog, ili kojoj dobrotvornoj ustanovi, ili siromašnim roditeljima sa više dece, ili za podizanje hrama Svetog Save, namenivši taj prilog za dušu svoga umrlog rođaka ili prijatelja.

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

Zar i ostalima tj. svima nama nije plemenitije i bolje da postupimo ovako hrišćanski? Pravi hrišćanin, uvek i u svemu, treba da se vlada po veri, a ne da ide slepo za modom i oponašanjem drugih, ne mareći da li će mu se neko podsmehnuti, ili ga označiti zaostalim i nekulturnim.

Ove reči treba shvatiti i prihvatiti najdobronamernije, jer se zbog drugačijeg postupanja moraju preduzimati strože mere: zabrana sveštenicima da učestvuju u pratnji, epitimije i pozivanje na odgovornost, pisao je patrijarh Pavle u knjizi "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere".

Bonus video:

(Espreso.rs/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media