SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Kovčeg sa posmrtnim ostacima u kriptu odneli GARDISTI VOJSKE SRBIJE!
Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ, Tanjug/Tara Radovanović

tužan dan

SAHRANJEN PATRIJARH IRINEJ: Kovčeg sa posmrtnim ostacima u kriptu odneli GARDISTI VOJSKE SRBIJE!

Predsednik Vučić položio je venac na kovčeg patrijarha Irineja i poklonio se

Objavljeno: 15:51h

Patrijarh Irinej sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Vernici nisu mogli da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apelovalo da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

1 / 38 Foto: Nemanja Nikolić

13.24 - Sahranjen patrijarh srpski Irinej.

1 / 5 Foto: TANJUG/TARA RADOVANOVIC
foto: Printskrin Kurir TV

13.15 - Počinje polaganje zemnih ostataka patrijarha u kriput Hrama Svetog Save.

1 / 4 Foto: Printskrin Kurir TV
1 / 3 Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

13.10 - Sahrani je prisustvovala i sestra patrijarha Irineja.

1 / 2 Foto: Nemanja Nikolić

13.04 - Završene besede

U toku je priprema kovčega za prenos u grobnicu u kripti, gde će ga spustiti sveštenici iz Beograda.

12.50 - Obraćanje predsednika Vučića

- Njegova svetost sklopio je oči onako kako je i živeo, u miru. Ljubav je bila osnova njegove vere. A njegova Srbija je bila upravo ona, koju je i sam stvarao. Srbija mira, Srbija koja razume, Srbija koja okuplja, koja pobeđuje radom i mudrošću, Srbija koja ne ume i nema potrebu da mrzi. Sklopio je oči i predao dušu sa jednom željom, da njegov Hram i njegov san nikada ne porušimo. Njegov Hram simbolizuje večnost i on je bio naš hram saborni. Pred njim se nismo delili. Umeli smo da volimo koliko je on voleo - rekao je predsednik.

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

12.43 - Besedi Milorad Dodik

- Naš patrijarh imao snagu da nas sabere. Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado nam je dolazio. Doalzio je na svoje i kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća kao i Srbija. Bio je naš pastir i brisao sve granice. Uspevao je da crkvu izvede na sigurno i sve bez velike buke. Živeo tiho, radio tiho, tako i otišao. Crkva je naučila na iskušenja, nikada joj nije bilo lako. Neka mu Bog podari rajsko naselje.

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

- RS je bila njegova kuća jednako kao i Srbija, bio je pastir svih nas. Bio je neobično običan, čovek blagih reči.

12.35 - Beseda protojereja-stavrofora Petra Lukića, starešine Saborne crkve u Beogradu

- Danas osećam veliku čast što ću govoriti o patrijarhu Irineju. Smrt ga još više približila Gospodu: Bogati se ljudskim vrlinama, a naročito smirenjem. Blagost ga nije napuštala. Sve godine patrijarhovanja posvetio suočavanju sa svim problemima na koji nailazi crkva. Plodovi odluka koje su služila na dobrobit crkve, tek će pokazati kao hrabre i korisne.

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

12.25 - Beseda mitropolita Ilariona Alfejeva

- Sa osećajem tuge primio sam vest o smrti patrijarha Irineja. U ime monaštva ruske pravoslavne crkve izražavam saučešće zbog velikog gubitka koji je zadesio srpsku pravoslavnu crkvu. Bog je srpskoj crkvi i narodu dao patrijarha koje je ljubavlju za ljude vodio narod. Počivši je bio veliki prijatelj ruske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej je više puta govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini. Neostvarena želja mu je bila da sa mnom osvešta Hram Svetog Save. Večna mu pomen, sa ljubavlju patrijarh Kiril.

foto: Printskrin Kurir TV

On je i predsednik Odseka spoljnih crkvenih veza Ruske pravoslavne crkve.

- Počivši je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve. Više puta govorio je u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - poručio je tokom besede.

12.15 - Mitroplit Hrizostom drži besedu

- Patrijarh se pokazao dostojnim svog veliko učitelja i prethodnika patrijarha Pavla, a to nije bilo jednostavno. Zato smo ponosni na njega - rekao je mitropolit Hirzostom i naglasio da je ovo težak period za crkvu i za srpski narod.

foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

11.50 - Ceo državni vrh na sahrani patrijarha Irineja

Sahrani patrijarha Irineja prisustvuje ceo državni vrh kao i veliki broj zvaničnika iz regiona.

1 / 17 Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

11.20 - Počelo opelo

1 / 2 Foto: TANJUG/ZORAN ZESTIC

10.45 - Golub raširenih krila uleteo u Hram Svetog Save

Za vreme molitve u Hram Svetog save uleteo je golub raširenih krila. Ptica je bila okrenuta ka freskama Nemanjića i Isusovom raspeću.

Predsednik Vučić položio je venac na kovčeg patrijarha Irineja i poklonio se.

1 / 2 Foto: Printskrin Kurir TV

10.30 - Veliki broj vernika okupio se ispred Hrama Svetog Save da oda počast patrijarhu Irineju.

1 / 6 Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIC

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

10.00- U Hram Svetog Save stigao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić
1 / 4 Foto: Nemanja Nikolić

9.40 - Beseda episkopa bačkog Irineja

- On je, kako nas uči sveti apostol Pavle, onaj koji nas ljude ijedne i druge kako kaže, sastavlja u jedno, razrušio je pregradu vekovnu koja razvdaja, od svih ljudi svih nas stvara jednoga novog čoveka.

1 / 8 Foto: Nemanja Nikolić

Liturgija je počela je uz pesmu "Ton despotin".

foto: Printskrin Kurir TV

9.15 - Prisutan veliki broj vernika, ispred Hrama dva video- bima

Ispred hrama prisutan je veliki broj vernika, a postavljena su dva video- bima na kojima će biti prenos svete zaupokojene liturgije i sahrana patrijarha Irineja, kako bi vernici koji žele, mogli da učestvuju i prate, s obzirom na to da je zadržavanje u Hramu ograničneno zbog epidemiološke situacije.

09.09 - Građani će sve vreme tokom služenja liturgije moći da uđu u Hram.

09.00 - Počela sveta zaupokojena liturgija

Svetu zaupokojenu liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja i sveštenstva SPC. Veliki broj građana pristan je ispred Hrama.

Zbog epidemiološke situacije, u hramu su samo sveštenici koji služe liturgiju, kao i državni zvaničnici i predstavnici drugih verskih zajednica, uz članove hora.

Tu su vladike Srpske pravoslavne crkve, monaštvo, drugi sveštenici, pripadnici Vojske. Na ulasku u hram stoje pripadnici garde Vojske Srbije, a veliki broj vernika pali sveće u maloj crkvi posvećenoj Svetom Savi, koja se nalazi pored hrama.

1 / 38 Foto: Nemanja Nikolić

- Prethodno su došli Nikola Selaković, Marko Đurić, Nenad Popović, Miloš Vučević, Aleksandar Šapić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Tatjana Matić, Zoran Radojičić, Vanja Udovičić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, nadbiskup Stanislav Hočevar, Boško Obradović.

Premijerka Ana Brnabić i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić stigli su u Hram Svetog Save.

08.55 - Pristižu vernici u velikom broju. Od patrijarha Irineja oprostio se i ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

1 / 12 Foto: Ana Paunković

Među učesnicima liturgije je i mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić.

Na liturgiji su i lideri DF Milan Knežević i Andrija Mandić, kao i ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

08.48 - U Hramu u toku su poslednje pripreme pred liturgiju za upokojenje.

08.42 - Ipred Hrama Svetog Save nalaze se vernici koji su došli da odaju počast preminulom patrijarhu Irineju.

Liturgija za upokojenje počela je u 9.00 časova, u centralnom delu hrama, gde je izloženo telo patrijarha Irineja, i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisutne vladike i 16 sveštenika.

1 / 7 Foto: Nemanja Nikolić

Na liturgiji će besediti episkop bački Irinej. Posle opela u produžetku liturgije od patrijarha će se oprostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, mitroplit Hrizostom, predsedavajući predsedništva Bosne i Hercegovine i starešina Saborne crkve u Beogradu protojerej - stavrofor Petar Lukić.

foto: Zorana Jevtić

Zemne ostatke Patrijarha u grobnicu u kripti spustiće sveštenici iz Beograda.

Sveti Arhijerejski Sinod obavestio je sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save striktno pridržavaju mera, koje su zbog teške epidemiološke situacije u našoj zemlji propisali nadležni državni organi.

Biografija patrijarha Irineja

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

Na tron Crkve stupio je sa mesta niškog episkopa, a u pristupnoj besedi je istakao da nema svoj program već je to "program Crkve".

foto: Zorana Jevtić

Poglavar SPC patrijarh Irinej (Gavrilović) rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane, kršteno ime bilo mu je Miroslav.

U Vidovu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku, Bogosloviju u Prizrenu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon odsluženja vojnog roka, postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959, u manastiru Rakovica, prima monaški čin od patrijarha Germana, dobivši na postrigu ime Irinej.

Dok je službovao kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atini. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, odakle se vratio u Prizren kao rektor Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikarnog episkopa (pomoćnika) patrijarha, sa titulom episkopa moravičkog, a samo godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gde služi sve do postavljenje za patrijarha.

foto: Zorana Jevtić

U vreme njegovog stupanja na patrijaršijski tron, u izgradnji je bilo oko 40 hramova na teritoriji niške eparhije, sa približno istim brojem crkava u obnovi. U 1998. godini, prvi put posle pola veka, za hramovnu slavu niške Saborne crkve Duhove, obnovljena je velika litija ulicama Niša.

Kao poglavar isticao je važnost završetka radova na hramu Svetoga Save za srpski i druge pravoslavne narode.

Puna titula poglavara SPC glasi Njegova Svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski, znamenja su – panagija, žezlo i bela patrijaraška pana.

Podsetimo, patrijarh je preminuo u petak u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa korona virusom, koju je poglavar SPC izgubio nakon što mu se drastično pogoršalo zdravstveno stanje.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.