OD SADA OVAKO: Lončar se hitno obratio građanima Srbije!
Zlatibor Lončar, Foto: Printscreen/Kurir TV

ministar zdravlja

OD SADA OVAKO: Lončar se hitno obratio građanima Srbije!

Lončar je rekao da su danas prihvaćene nove mere koje je predložio Krizni štab

Objavljeno:

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao se jutros sa direktorima kovid bolnica u Srbiji.

Sastanak je usledio nakon dramatičnog pogoršanja epidemiološke situacije širom Srbije tokom prethodne nedelje i rekordnog broja novozaraženih i preminulih od posledica korona virusa.

- Beograd ima najveće probleme sa smeštajnim kapaciteteima. Dogovorili smo da se za pola sata počnemo da lakše slučajeve šaljemo u Nišku banju i u privremene bolnice u Nišu i Kragujevcu kako bismo oslobodili mesta za teže slučajeve - rekao je Lončar i dodao da se otvara i kovid bolnica u Leskovcu.

Lončar je rekao da su danas prihvaćene nove mere koje je predložio Krizni štab.

- Skraćuje se radno vreme objekata do 18 časova. Druga stvar je obavezno nošenje maske u zatvorenom, ali i na otvorenom gde ima više od pet ljudi, naročito na pešačkim prelazima i raskrsnicama - rekao je Lončar.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta. Nova mera je i zabrana javnog okupljanja više od pet osoba.

- Pojačaćemo i gradski prevoz da bi bile manje gužve. Autobus neće stajati na narednoj stanici ako je kapacitet vozila popunjen 50 odsto - naglasio je Lončar i dodao da mere stupaju na snagu od utorka ujutru i da će trajati 10 dana.

Ministar je dodao da je virus ušao u porodicu i da svi treba da se pridržavaju epidemioloških mera.

Član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš kaže da zabrinjava broj hospitalizovanih pacijenata na intenzivnoj nezi i broj preminulih od posledica korona virusa.

- Jako je važno da se mere kontrolišu. Molim sve da poštuju mere - rekao je Pelemiš.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović je rekao da je sve veći broj pacijenata sa teškom kliničkim slikom i da je najviše ugroženo radnoaktivno stanovništvo srednje životne dobi.

- Na Infektivnoj klinici svako jutro dočekamo sa prekobrojnim pacijentima koje smeštamo na privremene krevete. Čim nekoga otpustimo na njegovo mesto primamo novog bolesnika - kaže Stevanović.

Raste i broj pacijenata koji su probali da se sami leče.

- Dolaze posle pet-šest dana sa teškim kliničkim slikama i čim dođu završe na jedinici intenzivne nege - rekao je Stevanović i apelovao na građane da se jave u kovid ambulante čim primete simptome.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.