SRUŠEN JE NAJOPASNIJI REKORD! Naš zdravstveni sistem je pred pucanjem, u bolničkim posteljama skoro 6.000 LJUDI
Bolnica, ilustracija, Foto: Printscreen/Tanjug/AP

strašno

SRUŠEN JE NAJOPASNIJI REKORD! Naš zdravstveni sistem je pred pucanjem, u bolničkim posteljama skoro 6.000 LJUDI

Uposlednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirana je 19.301 osoba, 6.254 su pozitivne, dok je, nažalost, preminulo 30 ljudi

Objavljeno:

U korona potopu koji se dešava poslednjih nekoliko dana u Srbiji osim broja zaraženih, najvažniji podatak je i popunjenost bolnica. Danas ta brojka zabrinjava više nego ikad - u bolnicama širom naše zemlje nalazi se 5.803 pacijenta!

To su podaci koi su obavljeni zvanično na sajtu covid19.rs, i to je brojka koja ruši sve dosadašnje rekorde. Do sada nikada nismo imali više pacijenata u bolnicama. Današnja brojka hospitalizovanih tako je veća od najgorih dana u julu, kada je 15.7. bilo 4.858 hospitalizovanih ili tzv. aktivnih slučajeva.

Kada kažemo da je zdravstveni sistem pred pucanjem, onda treba da imamo u glavi da jedna Vojno-medicinska akademija (VMA), kao jedna od najvećih bolnica u Srbiji prima 1.214 pacijenata na ležanje. Prevedimo to i bukvalno - u Srbiji su samo zbog korona virusa popunjene čak četiri ustanove poput VMA, a mi nemamo bolnicu te veličine.

Kako je "Blic" već pisao, pored pomenute VMA, KBC "Dragiša Mišović" prima 546 pacijenata, KBC "Zvezdara" 950, KC Niš 1.525, KBC Zemun 400 obolelih, dok Infektivna klinika u prestonici ima oko 175 kreveta.

Sve kad se sabere, dolazimo do brojke od 4.810 bolničkih kreveta, što je i dalje ispod brojke novozaraženih u danu za nama!

Pitanje koje se postavlja: ako se nastavi ovakav trend, gde ćemo smeštati sve buduće pacijente?

Podsećamo, u poslednja 24 sata u Srbiji na korona virus testirana je 19.301 osoba, 6.254 su pozitivne, dok je, nažalost, preminulo 30 ljudi. Prema poslednjim podacima Ministarstva zdravlja i Instituta "Batut", na respiratorima u zdravstvenim ustanovama širom Srbije nalazi se 192 pacijenta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.