DO POSLEDNJEG DAHA BRANIO KOSOVO: Suprostavio se Crkvi i verovao da postoji 1 rešenje za spas srpske svetinje
Patrijarh Irinej, Foto: Beta, Profimedia

slava mu

DO POSLEDNJEG DAHA BRANIO KOSOVO: Suprostavio se Crkvi i verovao da postoji 1 rešenje za spas srpske svetinje

Srpski narod će ga pamtiti po jakim rečima i blagoj naravi, ali i kao patrijarha koji je u srcu i duši nosio Kosovo i trudio se da Srbija nikada ne zaboravi svetinju koja joj pripada

Objavljeno: 12:04h

Tužna vest jutros je stigla iz Vojne kovid bolnice "Karaburma". Tačno u 7.07 časova patrijarh srpski Irinej preminuo je usled pogoršanja zdravstvenog stanja, izazvanim koronavirusom.

Opšte stanja patrijarha, kako je objavljeno na sajtu SPC, pogoršalo se juče u jutarnjim časovima, kada je stalni konzilijum lekara , uz koje su i lekari iz Ruske Federacije, utvrdio je da je zdravstveno stanje njegove svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja kompleksno.

Srpski narod će ga pamtiti po jakim rečima i blagoj naravi, ali i kao patrijarha koji je u srcu i duši nosio Kosovo i trudio se da Srbija nikada ne zaboravi svetinju koja joj pripada.

Naime, prilikom ustoličenja u drevni ton srpskih patrijarha 3. oktobra 2010. u Pećkoj patrijaršiji rekao je da "ako zaboravimo Kosovo, Kosovo će zaboraviti nas", uz veliku zabrinutost da bi Veliki Dečani, Bogoridica Ljeviška, Gračanica, jednoga dana mogli biti u "drugoj državi".

Stavovi srpskog patrijarha bili su jasni i otvoreni, a do poslednjeg daha bio je čvrst i nepokolebljiv po pitanju Kosova i Metohije.

Iako se neretko dešavalo da se njegovo mišljenje ne potire sa stavovima same Crkve, Irinej je verovao da je pred Crkvom najvažniji zadatak da se spasi "sveto Kosovo" i da Crkva u tome treba da pomogne državi, ne žaleći pritom truda, a, kako je kazao, ako treba i žrtava.

Irinej je nosio veliki teret položaja SPC na samoproglašenom Kosovu, ali i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, državama bivše Jugoslavije, koje rade na uspostavljanju autokefalnosti.

Bio je maksimalno predan Srbiji i srpskom narodu, gde god on živeo i imao dobre odnose sa nekadašnjom i aktuelnom vlašću.

Podsetimo, na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.