NOVA SRAMNA PROVOKACIJA Albanski istoričar: Nemanjići su ILIRSKOG POREKLA, srpska nacija nastala u 19. veku
Dinastija Nemanjića, Foto: Nebojša Mandić

DA LI JE MOGUĆE?

NOVA SRAMNA PROVOKACIJA Albanski istoričar: Nemanjići su ILIRSKOG POREKLA, srpska nacija nastala u 19. veku

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića "koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka", u periodu od 1166. do 1371

Objavljeno:

Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku.

"Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla. Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju", istakao je Budžovi u emisiji "Presing" na prištinskoj televiziji T7, prenosi Gazeta Ekspres.

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića "koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka", u periodu od 1166. do 1371.

Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga "Kosovo" prevedena na engleski jezik.

"Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska. Uplašeni su jer je knjiga 'Kosovo' prevedena na engleski jezik", istakao je Budžovi.

Naveo je da se bitka sa velikim srpskim lažima, iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva, i dalje nastavlja.

"Takođe sam čuo izgovore od kosovskih akademika, to su nenaučne stvari, jer to nisu samo emisije. Srpska istorija je u poslednjih 100 godina, pored genocidnih projekata, objavila i 24 knjige koje su takođe prodate u SAD", dodao je Budžovi.

Prema njegovim rečima, moraju da imaju naučne kompetencije i da se ne boje.

"Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige. Na primer, Novaković koji govori o istoriji", istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

Albanski vitez Miloš Obilić

Osim što iznose šokante stavove koji se kose sa svim mogućim istorijskim činjenicama, albanski intelektualci su skloni falsifikovanju istorije i prisvajnju srpskih vitezova.

Tako knjiga Ane di Leljo ”Bitka za Kosovo, 1389: albanski mit” koja, prema opisu izdavača, nudi ”fantastičnu priču o Muratovom napadu na Kosovo i ubistvu Murata koje je izvršio albanski vitez Miloš Kopilik.

U prikazu knjige na Internetu, izdavač objašnjava da je Miloš češće bio prikazivan iz srpske perspektive, koja je isticala čast srpskog viteza Obilića, te da njihova knjiga “pruža bolje iznijansiranu priču za razumevanje ovog snažnog mita o nacionalizmu i pripadnosti”.

U uvodu ovog teksta, izdavač kaže da Boj na Kosovu 1389. godine ima ogromnu simboliku u formiranju modernih balkanskih država, posebno među nacionalističkim krugovima Južnih Slovena i Srba.

U biografiji autorke Ane di Leljo piše da je ona gostujući profesor na diplomskom programu međunarodne saradnje na Nju skul univerzitetu iz Njujorka i da radi na kosovskom Institutu za novinarstvo i komunikacije u Prištini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.