OVA SUBOTIČKA ŠKOLA USKORO PUNI 130 GODINA! 1 stvar je tu posebno zanimljiva, A OVAKO SU SE BORILI SA KORONOM
Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“, Foto: Aleksandra Čolić

SUBOTICA - NOVI INVESTICIONI ARANŽMANI

OVA SUBOTIČKA ŠKOLA USKORO PUNI 130 GODINA! 1 stvar je tu posebno zanimljiva, A OVAKO SU SE BORILI SA KORONOM

Sama škola se najviše ponosi učenicima jer su oni najveća pokretačka snaga ove obrazovne ustanove

Objavljeno:
Suzana Trajković

Osnovna škola „Ivan Goran Kovačić“ je škola u Subotici koja je stara čak 128 godina!

Napravljena je ciljano da bude škola, te tako i danas služi svojoj nameni - danas funkcioniše kao dvojezična osnovna škola.

O istorijatu škole, dostignućima đaka, ulaganjima grada u školu i borbu protiv korona virusom za naš sajt govorila je direktorka škole Branka Bešlić.

- Škola je počela sa radom 1892. godine, što znači da uskoro slavimo jubilej - 130 godina. To nam dosta govori o samom stanju zgrade. Ipak imali smo sreće da je Gradski sekretarijat imao sluha za naše najmlađe, učenike ove škole i ulagano je u školu.

- Radili smo krovnu kontrukciju, zamenili ceo krov, tokom prethodne četiri godine, a proše godine je najviše urađeno zahvajujući upravo Gradskom sekretarijatu.

foto: Aleksandra Čolić

- Ove godine smo uradili sanaciju svih sanitarnih čvorova. Ono što je deci bilo posebno drago je i to što su postavljene nove tribine u dvorištu škole - ispričala je direktorka škola uz napomenu da je sve što se radi u školi u interesu bezbednosti i velikom značaju za same učenike.

foto: Aleksandra Čolić

- Svake godine se značajna sredstva ulažu u tekuće poslove i popravke što je značajno svima. Tako zgradu koja je veoma stara uspevamo da održavamo.

Sama škola se najviše ponosi učenicima jer su oni najveća pokretačka snaga ove obrazovne ustanove.

- Oni ostvaruju fantastične rezultate na takmičenjima i na završnom ispitu. Jedna smo od škola koje svake godine postiže odličan rezultat na završnom ispitu - sa ponosom govori direktorka Bešlić.

Naravno, škola i roditelji uzajamno se nadopunjuju. Bez zajedničke saradnje ništa ne bi tako funkcionisalo.

foto: Aleksandra Čolić

- U svemu nam mnogo pomažu i roditelji. Naša škola ima formiran klub nastavnika i roditelja, i članovi smo Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika. Realizujemo brojne projekte u školi - projekte pod pokroviteljstom Ministarstva prosvete, imamo aktivan učenički parlament, oni organizuju humanitarne akcije i različite inicijative. Upravo je taj razvoj humanosti i empatije kod učenika je naš glavni cilj. Bitno nam je da učenici imaju znanja, ali i da izrastaju u dobre ljude, u čemu nam pomažu i roditelji - priča direktorka dok nas sprovodi kroz zgradu škole.

- Sve to je prepoznato i zato smo dobili priznanje „Đorđe Natošević“ za 2019. godinu koje Skupština AP Vojvodine dodeljuje za izuzetan doprinos u obrazovanju, kaže ona i dodaje da se tu ne smeju izostaviti ni nastavnici koji su veoma stručni, posvećeni đacima.

- Mnogo traže od učenika, ali zato u nastavi i vannastavnim aktivnostima mnogo i daju. Trudimo se i da obogatimo sekcije vannastavnih aktivnosti i da radimo dodatno sa učenicima.

I za direktorku škole jedna godina, školska 2017/2018 bila je veoma plodonosna.

1 / 3 Foto: Aleksandra Čolić

- Dobila sam 2017. godine priznanje doktor "Đorđe Natošević", i 2018. sam dobila Svetosavsku nagradu Minitarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za obrazovanje i iste godine sam dobila nagradu „Pro Urbe" grada Subotice.

Sve te male pobede koje su proglašavali svi zajedno kao tim pomogle su im da se i kad je najteže - ponovo ujedine.

- Kada se proglasilo vanredno stanje promišljali smo kako da osnažimo roditelje, učenike... znali smo kroz šta sve mi prolazimo kao nastavnici, i dogovorili smo se i formiran je tim koji je svakodnevno dežurao i pružao psihološku podršku učenicima, roditeljima, a samim tim i nastavnima. Roditelji su imali različita pitanja, od toga kako pričati sa decom zbog nastale siituacije, kako ispuniti dečije vreme, koje informacije deci dati, a koje ne. Trudili smo se da ih sve osnažimo.

Posle dve, tri nedelje od uvoenja vanrednog stanja svi zajedno došli su na ideju kako da se osećaju bolje i korisnije.

- Roditelji i mi nastavnici počeli smo da izrađujemo zaštitne maske. Mnogo smo ih sašili i predali ih štabu grada Subotice, koji su dalje ih slali tamo gde je najpotrebnije.

I nakon vanrednog stanja, borba sa ovom pošasti i dalje traje. Nastava je mnogo drugačija, ali se nastavnici i đaci međusobno trude da se to ne oseti u njihovom zajedničkom radu.

- Neobično je što nastava traje 20 minuta, ali smo mi srećni što učenici dolaze u školu. Časove koje smo organizovali nisu bili preko Gugl učionice ni drugih platformi, bilo nam je bitno da se deca vide, pa smo to radili preko Skajpa. Đaci su bili mnogo srećni kada su jedni druge videli posle dve nedelje - kaže direktorka i objašnjava kako nastava sada teče.

- Dobro funkcionišemo, iako nemamo iste aktivnosti kao ranije, posebno timskih radova jer su učenici željni druženja. Vidi se da, sada kada su podeljeni u grupe, im uvek nedostaju drugari iz one druge, ali i to će se prebroditi. Deca su baš dobra, nose maske i paze, i zajedno se borimo sa ovom pošasti - zaključila je ona.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.