OVU SUBOTIČKU ATRAKCIJU SVI SLIKAJU! Ponos je i dika grada, U NJOJ JE ŽIVELA JEDNA VEOMA UGLEDNA PORODICA (FOTO)
Palata Manojlović, Foto: Aleksandra Čolić

SUBOTICA - NOVI INVESTICIONI ARANŽMANI

OVU SUBOTIČKU ATRAKCIJU SVI SLIKAJU! Ponos je i dika grada, U NJOJ JE ŽIVELA JEDNA VEOMA UGLEDNA PORODICA (FOTO)

Palata je izuzetno vredan spomenik koji svedoči o nekadašnjem životu mlade subotičke buržoazije.

Objavljeno: 11:42h
Suzana Trajković

Svaki grad ima svoj ponos i diku.

Jedna od najlepših stambenih zgrada u centru Subotice svakako je Manojlović palata, ponos samog grada čijoj je obnovi nedavno posvećena velika pažnja, a koju smo imali prilike da vidimo tokom posete ovom gradu.

Ova impozantna palata podignuta je u poslednjoj deceniji 19. veka u tada već glavnoj ulici grada, današnji Korzo. Nju je Titus Mačković projektovao je 1881. godine kao najamnu palatu za Samka Manojlovića.

Samko je inače bio izdanak velike i čuvene porodice koja je imala predstavnike u Saboru, gradskom senatu, bila veoma bogata i aktivna u političkom i kulturnom životu grada.

foto: Aleksandra Čolić

Ugaona kuća koja je veoma važna za istorijat ovog grada, u svoje vreme nadvisila je sve okolne objekte, te je tako bila dostojan reprezent njegovog materijalnog blagostanja, ali i položaja čitave porodice.

To je jednospratni ugaoni objekat osnove u obliku pravougaonika, izgrađen u stilu eklektike sa dominantnim elementima neorenesanse.

foto: Aleksandra Čolić

Palata je u prizemlju imala poslovne prostorije, na spratu stanove, a u dvorištu su bili magacini (Samko je imao gvožđaru) te je i po ovoj organizaciji prostora Palata izuzetno vredan spomenik koji svedoči o nekadašnjem životu mlade subotičke buržoazije.

foto: Aleksandra Čolić

U velelepnoj kući odrastali su i Samkovi naslednici, Vladislav i Jovan.

Članovi porodice Manojlović su ostavili vidljiv trag na političkoj i društvenoj pozornici Subotice na prekretnici i početkom XX veka.

foto: Aleksandra Čolić

Kraj XIX i početak XX veka predstavlja doba procvata i jačanja građanskog društva u Subotici. Članovi porodice Manojlović će se istaći kao ugledni trgovci, advokati, lekari i privrednici. U burnim događajima i previranjima početkom XX veka bili su nezaobilazni učesnici, a često i inicijatori događaja koji će uslediti.

Sama zgrada u kojoj su oni odrastali, čiji istorijat zna maltene svaki građanin Subotice, i o kojem se stalno govori svim turistima koji dođu u ovaj grad, zaštićena je kao dobro od velikog značaja.

Vraćen joj je stari sjaj

Ovaj spomenik kulture od velikog značaja potpuno je rekonstruisan pre nekoliko godina, kako spolja, tako i iznutra.

Manojlović palata uživa veliku zaštitu jer kao objekat u celini ima veliko bogatstvo stila i nosi sve karakteristike doba u kojem je podignuta. Sam grad zato je ponosan što je uspeo da joj vrati stari sjaj.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.