DOM ZA DECU I OMLADINU OMETENU U RAZVOJU "KOLEVKA" U SUBOTICI SE OBNAVLJA! Radi se punom parom jer je ovo BAŠ VAŽNO
Foto: Aleksandra Čolić

SUBOTICA - NOVI INVESTICIONI ARANŽMANI

DOM ZA DECU I OMLADINU OMETENU U RAZVOJU "KOLEVKA" U SUBOTICI SE OBNAVLJA! Radi se punom parom jer je ovo BAŠ VAŽNO

U samom domu, kao i u svIm ustanovama socijalne zaštite, pre nekoliko godina došlo je do velikih promena

Objavljeno:
Suzana Trajković

Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju „Kolevka“ u Subotici uskoro dobija novi dnevni boravak, sportsku salu i bazen! Ovo je jedan od najvažnijih investicionih aranžmana i samog grada Subotice, obzirom da je reč o jednoj grupi dece i mladih o kojima se posebno mora voditi računa.

foto: Aleksandra Čolić

Više o samom domu govorio je za naš portal Nenad Kozomora, direktor Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", koja se sastoji iz dve celine.

1 / 2 Foto: Aleksandra Čolić

- Usluge koje se ovde pružaju su nega i smeštaj dece sa smetnjama u razvoju, gde imamo 164 korisnika na trajnom smeštaju. Ovde postoje tri lokalne usluge koje na osnovu ugovora radimo sa gradom Subotica - to je dnevni boravak za decu do 18 godina, zatim dnevni boravak za odrasla lica, dakle za one starije od 18 godina i imamo Prihvatilište za decu u skitnji, koja se nađu u stanju privremene socijalne potrebe, dok ih Centar za socijalni rad ne preuzme i dalje ne da uputno rešenje prema situaciji u kojoj se nalazi - objašnjava nam Kozomora.

Dom je inače trenutno objekat od nekih 2.700 kvadratnih metara, i u njemu se zbrinjava tih 164 korisnika.

foto: Aleksandra Čolić

Obzirom da su sva deca zdravstveno ugrožena, jer su to deca sa višestrukim smetnjama u razvoju, ovo je ustanova socijalne zaštite gde je prisutan taj zdravstveni deo mnogo, obzirom da imamo i 90 medicinskih sestara, od ukupno 160 zaposlenih.

Ovaj smeštaj, koji kako smo pomenuli broji 164 korisnika, osnovala je Autonomna pokrajina Vojvodina, a finansiranje ide iz Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, i lokalne usluge finansira grad Subotica.

foto: Aleksandra Čolić

U samom domu, kao i u svIm ustanovama socijalne zaštite, pre nekoliko godina došlo je do velikih promena, zbog čega su se pojavile i potrebe za širenjima kapaciteta, koje je u ovom domu prepoznao sam grad Subotica.

- Godine 2011. smo na osnovu zakona o socijalnoj zaštiti i podzakonskih akata došli u situaciju da je pomerena starosna granica korisnicima do 26. godine. Do tada su ovde boravila deca do 14. godine nakon čega bi se odlazili u druge ustanove socijalne zaštite, hraniteljske porodice i usvojenja, zavisno od odluke Centra za socijalni rad prema prebivalištu deteta. Međutim, sada imamo situaciju da su ovde deca do 26 godina.

foto: Aleksandra Čolić

- Na osnovu toga ukazala se potreba za jednom ovakvom rekonstrukcijom doma, kako bi se sama institucija prilagodila potrebama korisnika, a na osnovu njihovom zdravstvenom stanju, polu i uzrastu. Bilo je potrebno da se izvrši nadogradnja jednog novog prostora od 1.000 kvadrata, gde bi mogli da smestimo nekih 40 korisnika, ili da postojeći broj korisnika po dnevnim boravcima smanjimo na osnovu dograđenog objekta. Radimo na izgradnji novog bazena i fiskulturne sale. To je mnogo značajno kako u sportskom i rekreativnom delu, još je važnije u zdravstvenom i rehabilitacionom delu. Dom će biti povezan toplom vezom sa tim novim delom. Inače je dom, kako smo već pominjali u delovima. Imamo dnevni boravak za decu do 18 godina, i tu imamo 25 dece, stacionarni deo gde imamo 165 dece, i sve je tu povezano i umreženo. U toku zimskog perioda sva ta deca mogu nesmetano da koriste bazen i fiskulturnu salu - objasnio nam je detaljno direktor "Kolevke".

Radovi na izgradnji ovog objekta su započeti negde tokom maja meseca, iako je to trebalo da bude tokom marta ali je početak izvođenja radova odložila situacija sa korona virusom, kaže naš sagovornik.

- Krenulo se sa početkom radova tek kada je dobijena saglasnost za početak radova, kada su preduzete sve epidemiološke mere, i očekujem da krajem decembra. početkom januara mi već imamo izgrađen novi bazen, fiskulturnu salu i taj novih 10 dnevnih boravaka u okviru postojeće zgrade. Negde u januaru bi se završila spoljna izgradnja objekata, i negde u tom periodu bi se prešlo na potpunu rekonstrukciju postojećeg objekta. Ugovorom je predviđeno da završetak radova bude 31. 12. 2021. Izvođač radova smatra da će se sa radovima završiti i ranije, negde septembra meseca naredne godine - rekao je on i kratko poentirao zbog čega je to suštinski bitno.

- Biće povećan prostor, i tako ćemo prilagoditi ustanovu onome što je bila glavna boljka - pomeranje starosne granice i promena strukture korisnika u zdravstvenom delu.

Mnogo toga je za ovaj Dom, kaže naš sagovornik, rađeno u tom infrastrukturalnom smislu. Ipak, bilo je potrebno da se ustanova osim u tom smislu, sredi i u kadrovskom delu.

- Jednostavno, rad sa decom do 14 godina i rad sa mladima do 26 godina zahteva i neko praćenje u kadrovskom delu i prestruktuiranje je jedno od načina koje, pod ovim uslovima koje imamo i uredbu o zabrani zapošljavanja da pokušamo da izguramo tako nešto.

Ovde inače postoji i jedan presedan, koji je mnogo važan za same korisnike.

- Bitno je takođe i to da prvi put u istoriji postojanja ovog doma smo zaposlili jednog lekara specijalistu pedijatra i registrovali pedijatrijsku ordinaciju. To znači da mi u okviru ustanove imamo primarni zdravstveni kontakt sa našim korisnicima, tu se vrše svi pregledi, i u potpunosti možemo da funkcionišemo kao bilo koja pedijatrijska ordinacija u okviru domova zdravlja.

foto: Aleksandra Čolić

- Imamo dosta pojačan broj stručnih radnika u vidu vaspitača, logopeda, defektologa. Nedostaje nam još radne snage od nekih 10 odsto u odnosu na broj korisnika. To znači da bi valjalo zaposliti još pet ili šest stručnih radnika u narednom periodu. Svakako, situacija je mnogo bolja sada nego što je to bilo pre pet, šest godina - zaključio je naš sagovornik, sa kojim smo potom obišli gradilište.

Sam dom nismo mogli da posetimo jer je to centar socijalne zaštite, te zbog bezbednosti dece koja se ovde nalaze nije moguće da se u sam dom ulazi zbog korona virusa.

Ipak, posetili smo zajedno sa Kozomorom mesto na kom brzo niče novi objekat. Videli smo šta će se sve tamo raditi.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Radnici su tu, rade punom parom, kako bi se svi rokovi ispoštovali.

1 / 7 Foto: Aleksandra Čolić

Korisnici ovog doma uskoro će imati novi dnevni boravak, sportsku salu i bazen, a po onome što smo videli jedno je sigurno - ispunjavaće sve standarde, i biće to baš ono što im je potrebno da bi bolje i lakše funkcionisali.

1 / 5 Foto: Aleksandra Čolić

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.