Širom Srbije su PREPUNE BOLNICE, stanje u prestonici je alarmantno, pa se pacijenti IZ BEOGRADA ŠALJU U PET GRADOVA
Koronavirus/ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/RONALD WITTEK

DRAMATIČNO

Širom Srbije su PREPUNE BOLNICE, stanje u prestonici je alarmantno, pa se pacijenti IZ BEOGRADA ŠALJU U PET GRADOVA

Još pre nekoliko dana epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da bi moglo doći do crnog scenarija i maksimalne popunjenosti kapaciteta

Objavljeno: 23:58h

Korona virus doveo je do alarmantnog stanja u bolnicama širom Srbije, a ovih dana stigla je zabrinjavajuća informacija - mesta za novoobolele u glavnom gradu više nema. Ništa bolja situacija nije ni u ostalim delovima zemlje. Šta će biti sa onima koji se danas razbole, a potrebna im je hospitalizacija?

Još pre nekoliko dana epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorio je da bi moglo doći do crnog scenarija i maksimalne popunjenosti kapaciteta.

Kako korona ulazi u ljudske ćelije

On je rekao da je "situacija u Beogradu kritična", te da se bolnički kapaciteti popunjavaju velikom brzinom i da se traži privremeno rešenje u vidu smeštaja za obolele iz Beograda, koji će možda biti i van prestonice.

Noć za nama bila je, čini se, najkritičnija do sada.

U Hitnoj pomoći rečeno je da je tokom noći bilo 70 transporta pacijenata zaraženih kovidom. Danas se obratio i ministar zdravlja, koji je izneo šokantne podatke za Beograd. Član Kriznog štaba najavio nov rekordni broj novozaraženih za Srbiju.

- Beograd je oborio neslavan rekord, zabeležili smo skoro 5.600 pregleda u poslednja 24 sata - rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

- Raste broj pregleda u celoj zemlji, kao i broj onih koji ostaju na lečenju. Brojevi će da rastu i u narednim danima, nadamo se da će mere dati rezultat za deset dana - dodao je Lončar.

I u jednoj od glavnih kovid bolnica u Beogradu mesta više nema. KBC "Dragiša Mišović" u potpunosti je popunio svoje kapacitete.

Koje bolnice će prihvatiti obolele iz glavnog grada? Kako se pominjalo u javnosti ovih dana, reč je o zdravstvenim ustanovama u šest mesta širom Srbije.

Pančevo

jedno od mesta koje preuzima pacijente iz Beograda je Pančevo, što je bio slučaj i sa ranijim talasima korone. Ipak, situacija je i tamo blizu kolapsa.

U pančevačkoj bolnici na kovid odeljenjima trenutno se leče 234 osobe. Iz južnog Banata ih je 98, od toga 70 iz Pančeva, iz Beograda 125 i iz drugih mesta njih 11. Slobodno je još samo 16 postelja.

Načelnik Intenzivne nege Opšte bolnice Pančevo, dr Milorad Božić, kazao je za RTS da kod njih iz dana u dan dolaze teški slučajevi.

- Sada imamo i čitave porodice koje su obolele od korona virusa - rekao je Božić.

Ukazao je da sa kakvom god kliničkom slikom da dođu pacijenti, bolest u dan, dva može toliko uznapredovati da vrlo brzo dođu do intenzivne nege u vrlo teškom stanju.

Petrovac na Mlavi i Požarevac

U bolnici u Petrovcu na Mlavi smešteno je 20 pacijenata iz Beograda zaraženih virusom korona, a u Požarevcu 14.

Direktor bolnice u Petrovcu na Mlavi Branko Lukić izjavio je za RTS da je grudno odeljenje te bolnice prešlo u kovid sistem i da se u njemu trenutno nalaze 22 pacijenta, od kojih je 20 iz Beograda.

Oni su u srednje teškom stanju i niko od njih nije na respiratoru.

Požarevačka bolnica je već nekoliko meseci u kovid sistemu, a u njoj su trenutno 143 pacijenta, od kojih je 14 upućeno iz Beograda.

Smederevo i Mladenovac

Kada je počelo da ponestaje mesta u Beogradu, prva opcija je bila da se zaraženi pacijenti prebacuju u prigradski Mladenovac, u Selters banju, ali i Smederevo.

Prema poslednjim podacima u Podunavskom okrugu je registrovano još 23 novoobolelih od kovida 19 i to u Smederevu najviše, 18 slučajeva.

U Opštoj bolnici "Sveti Luka" na bolničkom lečenju se nalaze 123 pacijenta, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Većina njih je transportovana iz drugih gradova. Na respiratoru se nalazi osam osoba.

Kapaciteti bolnice za kovid pacijente se polako popunjavaju, jer je za ove potrebe izdvojeno 140 kreveta. Povećan je i broj pregleda u kovid ambulanti, pa je u ponedeljak u sve tri smene pregledano 250 građana Smedereva.

Banja Koviljača

Novo mesto gde će se od danas slati kovid pacijenti iz glavnog grada je Banja Koviljača, to je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Lončar je dodao da se proširuju kapaciteti, te da se sada popunjavaju Selters i Banja Koviljača, u koje će preći jedan broj pacijenata iz "Arene", lakši slučajevi, koji ne zahtevaju kiseonik, ali još uvek nisu negativni.

Na jugu zemlje sve složenije

U kovid odeljenjima Kliničkog centra Niš ukupno se nalazi 216 pacijenata, a 139 njih je sa pozitivnim nalazom na virus i među njima nema dece.

Na aparate za veštačko disanje priključeno je 12 pacijenata sa potvrđenim virusom, kažu iz uprave Kliničkog centra, i oni su u jako teškom stanju, prenose Južne vesti.

Iz leskovačke bolnice saopštavaju da je od virusa preminula 86-godišnjakinja iz okoline Leskovca, a od ukupno 40 ljudi u posteljama ove ustanove na kiseoniku je njih 26. Dodaju da je kovid infekcija u ovoj ustanovi dokazana kod 23 pacijenta.

Drastično pogoršanje u Vojvodini

U Kliničko bolničkom centru Vojvodine (KCV) se trenutno leči 301 pacijent oboleo od kovida-19, od kojih je 19 na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, dok se u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu leči 14 pacijenata sa kovidom, saopšteno je iz KCV.

Navodi se da je prethodna noć bila veoma teška jer je zabeležen značajan porast broja pacijenata kako onih koji su pregledani ambulantno tako i onih koji su primljeni na bolničko lečenje od kovida.

Zbog porasta broja obolelih Klinički centar Vojvodine je prinuđen da dalje otvara kovid jedinice u okviru svojih kapaciteta, navodi se u saopštenju.

Iz KCV napominju da se kod velikog broja hospitalizovanih pacijenata, zbog teške kliničke slike, uz ostalu neophodnu terapiju primenjuje i intenzivna kiseonička potpora.

Veliki pritisak na bolnicu u Čačku

U Opštoj bolnici Čačak, na kovid odeljenjima, trenutno je hospitalizovano 153 pacijenata, od kojih je devet u respiratornom delu na mehaničkoj ventilaciji, a jedan broj njih je, prema rečima epidemiologa Mihaila Lukovića, na predvorju da budu priključeni na respiratore.

Kako je naveo Luković, rukovodilac Radnog tima za praćenje širenja virusa korona u Moravičkom okrugu, juče su na bolničko lečenje primljena 22 pacijenta, a tri su vraćena u Gornji Milanovac jer im je stanje poboljšano i moći će da budu zbrinuti i u tamošnjoj bolnici.

Luković je pojasnio, kako prenosi Glas zapadne Srbije, da u bolnici imaju veliki pritisak iz Gornjeg Milanovca jer je u toj opštini vrlo nepovoljna epidemiološka situacija, a teže slučajeve zbrinjavaju u Čačku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.