Održan drugi Re-set samit ZELENA EKONOMIJA: Kako podići vrednosti tržišta Srbije
Kako je rekla, nije najvažnije samo proizvesti energiju, već da ta proizvodnja bude što zelenija, Foto: Promo

noviteti u ekonomija

Održan drugi Re-set samit ZELENA EKONOMIJA: Kako podići vrednosti tržišta Srbije

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici rekao je da je potrebno povezivanje zelene ekonomije sa ekonomskim oporavkom

Objavljeno:

Energetska tranzicija na zelenu energiju predstavlja jedan od najvećih izazova današnjice, posebno kad je reč o zemljama koje su svoj energetski status bazirale na fosilnim gorivima, a glavni izazov linearnoj ekonomiji je cirkularna ekonomija, zaključak je drugog dela Re-set samita na temu Zelena ekonomija - podizanje vrednosti tržišta Srbije.

Na skupu u organizaciji Adria Media Groupa i u partnerstvu s Privrednom komorom Srbije, učestvovali su najviši evropski i državni zvaničnici, kao i predstavnici domaćih i regionalnih kompanija.

Šef Delegacije EU u Republici Srbiji Sem Fabrici rekao je da je potrebno povezivanje zelene ekonomije sa ekonomskim oporavkom.

Naglasio je važnost energetske bezbednosti i da će, kad pristupi EU, Srbija imati mnogo povoljnije uslove za kupovinu gasa i niže cene.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da će Srbija zahvaljujući primeni zelene ekonomije i agende imati mnogo zdraviju životnu sredinu, ali i mogućnost da iskoristi milijarde evra iz fondova EU.

Kako je rekla, nije najvažnije samo proizvesti energiju, već da ta proizvodnja bude što zelenija.

Savetnik predsednika PKS Miroslav Lutovac rekao je na prvom panelu da svi potrošači pre svega očekuju konstantnu snabdevenost.

Odmah potom sledi cena, a kad je reč o ceni struje za privredu, ona želi da ima i predvidivost troškova, dodao je.

Izvršni direktor EPS za poslove trgovine električnom energijom Dragan Vlaisavljević izjavio je da energetsku stabilnost čini neprekidno snabdevanje, cena i predvidivost troškova za industriju.

Milan Zdravković, izvršni direktor Operatora distributivnog sistema JP Srbijagas, naveo je da je, kad je reč o gasu, obezbeđena energetska sigurnost i stalno i neprekidno snabdevanje gasom, i dodao da će Srbija u bliskoj budućnosti imati mogućnost diversifikacije ponuda.

Andrej Tučnin, prvi zamenik generalnog direktora i direktor divizije Downstream NIS, istakao je da je pandemija kovida dovela do dva velika problema u naftnoj industriji - jedan je cena barela nafte, a drugi drastičan pad potrošnje i kupovine goriva.

Rekao je da je da je uprkos negativnim trendovima NIS očuvao stabilnost kompanije i uredno snabdevanje tržišta, te realizovao više od 20 milijardi dinara investicija u periodu januar-septembar.

Direktor kompanije Elixir Energy Igor Radoš naveo je da su u toj kompaniji uspeli da smanje potrošnju energije koristeći nekonvencionalne izvore energije, jer su shvatili da bi energija mogla triput manje da ih košta.

Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju PKS, istakao je na drugom panelu da proces cirkularne ekonomije zahteva promenu čitave državne arhitekture.

Andrea Radonjić, menadžer javnih i regulatornih poslova kompanije Coca-Cola HBC Srbija, rekla je da su u toj kompaniji smanjili potrošnju vode od 2007. do 2019. godine u proizvodnji na litar pića za čak 53,8 odsto, a skoro za isti procenat smanjili su i potrošnju energije.

Pol Hiki, ekonomista EIB, naglasio je da je ta banka u proteklih pet godina uložila više od tri milijarde evra u region zapadnog Balkana u cilju poboljšanja ekonomskih perspektiva zemalja u regionu, kao i da bi unapredile svoju infrastrukturu i približile je standardima EU.

Direktor Western Balkans Consulting Globala Dušan Vasiljević ukazao je da Srbija mora da se uklopi u ekonomsku tranziciju koja se dešava u čitavom svetu, te da moramo imati alate koje nam pruža nova tehnologija, poput digitalizacije, koja obezbeđuje mogućnost upravljanja privrednim procesima.

Re-set summit traje od 16. do 27. novembra, a ove nedelje je posvećen ekonomiji. Treća online konferenciju pod nazivom „Privredni rast - inovacija i lokalizacija“ biće održana sutra, 18. novembra.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.