KAKAV ŠOK! Podaci pokazali da je KORONA postojala U 2019. godini u Evropi, otkriveno i GDE!
Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra takođe bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, Foto: Print Screen Youtube

STRAŠNO

KAKAV ŠOK! Podaci pokazali da je KORONA postojala U 2019. godini u Evropi, otkriveno i GDE!

Prvi italijanski pacijent koji je oboleo od Covida-19 zabeležen je 21. februara u mestu pokraj Milana, u Lombardiji, regiji najteže pogođenoj pandemijom

Objavljeno:

Novi koronavirus cirkulisao je Italijom od septembra 2019. godine, pokazuje istraživanje Nacionalnog instituta za rak (INT) u Milanu, sugerišući da se covid-19 proširio izvan Kine ranije nego što se mislilo, piše Reuters.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je izvestila da su novi koronavirus i covid-19, respiratorna bolest koju uzrokuje, bili nepoznati pre prvog izbijanja zaraze u Wuhanu u središnjoj Kini u decembru 2019. godine.

foto: Profimedia

Prvi italijanski pacijent koji je oboleo od Covida-19 zabeležen je 21. februara u mestu pokraj Milana, u Lombardiji, regiji najteže pogođenoj pandemijom.

Najnovije istraživanje sprovedeno u Italiji, a objavljeno je u INT-ovom naučnom časopisu Tumori Journal, pokazuje da je 11,6 posto od 959 dobrovoljaca koji su se prijavili na kliničko ispitivanje vezano za rak pluća između septembra 2019. i marta 2020. razvilo antitela na koronavirus puno pre februara.

Dodatno posebno testiranje na antitela izveo je Univerzitet u Sieni u sklopu istog istraživanja pod nazivom 'Neočekivano otkrivanje antitela na SARS-CoV-2 antitela u razdoblju pre pandemije u Italiji'.

Pokazalo je da su četiri slučaja iz prve nedelje oktobra takođe bila pozitivna na antitela koja neutralizuju virus, što znači da su se zarazili u septembru, rekao je Giovanni Apolone, koautor istraživanja za Reuters.

foto: EPA/Angelo Carconi

- To je zapravo glavno otkriće, ljudi bez simptoma ne samo da su bili pozitivni nakon steroloških testova, nego su imali antitela koja su mogla ubiti virus, rekao je Apolone.

- To znači da novi koronavirus može dugo cirkulisati među populacijom i s niskom stopom smrtnosti ne zato što nestaje, nego zato da bi mogao opet eksplodirati, rekao je.

Italijanski naučnici rekli su za Reuters u martu da je zabeležen viši broj slučajeva teške upale pluća i gripa u Lombardiji u zadnjoj četvrtini 2019. godine od uobičajnog što bi mogao biti znak da je koronavirus cirkulisao u populaciji pre nego što se mislilo.

foto: Profimedia

Ovo nije prvi slučaj pacijenta kod kog su pronađena antitela, a zarazio se pre nego što se mislilo da se novi koronavirus proširio iz Wuhana, izvora zaraze. I Svetska zdravstvena organizacija potvrdila je kako je moguće da će se pokazati da je bilo još slučajeva zaraze novim koronavirusom i ranije nego što se mislilo.

U maju su francuski mediji izvestili da je jedna pariška bolnica testirala stare uzorke bolesnika s upalom pluća i pritom otkrila da su lečili pacijenta obolelog od covida-19 i puno pre nego što je Francuska potvrdila prve slučajeve. Francuz Amirouche Hammar je još 27. decembra primljen u bolnicu kraj Pariza s upalom pluća, ali ponovljenim testiranjem utvrđeno je da je bio pozitivan na koronavirus.

Francuska nije jedina, u aprilu je obdukcijom u Kaliforniji otkriveno da se prvi smrtni slučaj povezan s koronavirusom u SAD-u dogodio mesec dana ranije nego što se mislilo.

Wuhanska regija je epicentar epidemije, sa skoro 82 posto od više od 75.000 dosad registrovanih slučajeva u Kini i globalno, statistički su podaci američkog Univerziteta Johns Hopkins.

foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Kineske su vlasti najpre izvestile da je prvi slučaj koronavirusa evidentiran 31. decembra. Tada su brojni slučajevi infekcije nalik upali pluća povezivani s morskom hranom i prodavnicom živih životinja u Wuhanu u pokrajini Hubei.

Ipak rezultati istraživanja kineskih naučnika, objavljeni u časopisu Lancet ukazuju na to da je prva dijagnoza covida-19 postavljena 1. decembra 2019. godine, dakle puno ranije, i da ta osoba "nije došla u dodir" s prodavnicom morske hrane na veliko u Huananu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Jutranji)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.