U SRBIJU ZA SADA BEZ TESTA I KARANTINA: Na granici svi putnici dobijaju JEDAN VAŽAN PAPIR!
Test samoprocene, Foto: Dado Đilas

VAŽNO

U SRBIJU ZA SADA BEZ TESTA I KARANTINA: Na granici svi putnici dobijaju JEDAN VAŽAN PAPIR!

Mnoge države uvode rigoroznije mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku ili izlasku iz zemlje, a šta je sa Srbijom?

Objavljeno:

Mnoge države uvode rigoroznije mere kojima se građani drugih zemalja ograničavaju pri ulasku ili izlasku iz zemlje, a šta je sa Srbijom?

Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije navode se opšti uslovi za ulazak u Republiku Srbiju, tj. isti oni koji su važili i pre pandemije. Krizni štab i Ministarstvo zdravlja još nisu doneli preporuke u vezi s ovom temom, ali ne znači da neće, jer se u Srbiji, prema najavama očekuje da će se broj zaraženih povećavati. Trenutno, naši građani mogu normalno, uz prijavu, da uđu u Srbiju i praznike provedu s porodicom. Od sredine septembra nova mera stupila je na snagu, te svi koji se vraćaju iz inostranstva moraju da popune test samoprocene. Kada odete na internet-stranicu e-zdravlje.gov.rs, ako već nemate nalog, najlakše vam je da se prijavite putem podataka sa svoje zdravstvene kartice (knjižice).

Vraćate se u Srbiju? Na granici će vas sačekati papir

foto: Printscreen

Nakon što uradite test, dobićete dalja uputstva kako da se ponašate. Dakle, svi moraju da se registruju na ulazu u zemlju i prati se njihovo zdravstveno stanje 14 dana, koliko je propisano obaveznim zdravstvenim nadzorom.

Što se stranih državljana tiče, oni takođe uz meru zdravstvenog nadzora mogu da putuju u Srbiju ili da obave tranzit. "Državljanima Republike Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, a dolaze iz sledećih država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom: Republike Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručuje se pisano obaveštenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice", navode na sajtu Ministarstva spoljnih poslova RS.

Ova godina jeste godina koju je "pojela" korona, ali i ona prolazi, a novogodišnji i božićni praznici se bliže. Nameće se pitanje koliko će naših građana ući u zemlju, kao i koliko će nadležni moći da iskontrolišu kontakte za vreme praznika. Tradicionalno, najveći broj naših građana vraća se u Srbiju iz inostranstva krajem decembra, a da li će do tada doći do novih mera ili popuštanja starih ostaje da se vidi. Najave struke jesu takve da će naši građani moći normalno, uz prijavu, da uđu u Srbiju i praznike provedu uz porodicu. Pojedini članovi Kriznog štaba kažu da je još rano da se razmatra uvođenje novih mera na granicama.

Srbi zabrinuti da li će za praznike moći kućama: Krizni štab dao instrukcije Državljanima Republike Srbije koji putuju u inostranstvo preporučuje se da se prethodno detaljno informišu da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati, s obzirom da je veliki broj zemalja uveo ograničenja u pogledu ulaska i boravka stranih državljana zbog pandemije koronavirusa, kao i da se ti uslovi često menjaju na dnevnoj bazi.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.