EVO GDE SRBI PLANIRAJU DA DOČEKAJU NOVU GODINU: Jedna stvar će biti MNOGO DRUGAČIJA nego dosad!
Pritom je interesovanje za putovanje u inostranstvo, kako za Tanjug kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, ove godine smanjeno za 90 odsto u odnosu na ranije, Foto: Printscreen

ZANIMLJIVO

EVO GDE SRBI PLANIRAJU DA DOČEKAJU NOVU GODINU: Jedna stvar će biti MNOGO DRUGAČIJA nego dosad!

Drugačije od prethodnih godina je i to, što bi ranije u ovo doba mnogi novogodišnji aranzmani već bili uplaćeni a sada su retki oni koji su uplatili akontaciju

Objavljeno:

Zbog neizvesnosti izazvane epidemijom korona virusa, organizovanih dočeka na gradskim trgovima izgleda neće biti, pa će većina 2021. čekati kod kuće, sa prijateljima se družiti on lajn, oni sa malo dubljim džepom na planinama, dok naviknuti na dočeke u inostranstvu, kako stvari sada stoje, mogu računati na Tursku i daleke destinacije.

Pritom je interesovanje za putovanje u inostranstvo, kako za Tanjug kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić, ove godine smanjeno za 90 odsto u odnosu na ranije.

Drugačije od prethodnih godina je i to, što bi ranije u ovo doba mnogi novogodišnji aranzmani već bili uplaćeni a sada su retki oni koji su uplatili akontaciju.

Od inostranih destinacija turističke agencije na svojim sajtovima najvise nude Egipat, Dubai, Maldive, Dominikansku Republiku.

Tako Kon-tiki u ponudi ima sedmodnevne aranžmane u egipatskom Ssarm el Sseiku, Trevelend šestodnevne i sedmodnevne aranžmane u Istanbulu, sa autobuskim prevozom, dok Drim lend, u svojstvu subagenta, od evropskih gradova nudi samo Istanbul.

Aleksandar Seničić kaže da je Turska sada aktuelna pošto se u ovu zemlju može putovati bez PCR testa, ali da će se još videti kako će se situacija dalje razvijati.

Kada je reč o željenim destinacijama, tu se situacija nije promenila, jer je i krajem ove kao i ranijih godina, najveće interesovanja putnika za evropske metropole.

Sudeći po sadašnjem interesovanju, mnogi bi Novu godinu rado čekali i u našem komšiluku, u Sloveniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji.

Na pitanje da li će problem oko licenci, turističkim agencijama predstavljati problem da organizuju putovanja, Seničić kaže da taj proces polako teče i da bi trebalo da se reši, pa je nekoliko agencija već prihvatilo ponuđene polise.

Mnoge agencije na sajtovima nude i druge evropske gradove ali ta ponuda, kako kažu, važi samo u slučaju da se situacija promeni nabolje, a oni su, ako se to dogodi, spremni da putovanja i realizuju.

Destinacije sada dele na realne i nerealne, a trenutno kao jedinu realnu evropsku destinaciju navode Istanbul.

Interesovanje građana za novogodišnja putovanja se za sada svodi na raspitivanje, dok je o rezervacijama mesta još rano govoriti.

Kako za Tanjug kaže predsednica Udruženja turističkih agencija Srbije Marija Matijević, neizvesnost je ključna reč kada se govori o putovanjima za novogodišnji doček.

Ipak navodi da su sada i avio-kompanije i hotelijeri znatno fleksibilniji nego proletos, kada je epidemija počela, jer su sada spremni i za izmene dogovora ako se epidemiološka situacija promeni, što olakšava i posao turističkim agencijama i putnicima.

Aleksandar Seničić naglašava da su građani za sada najveće interesovanje iskazali za planine u Srbiji, naročito zbog skijanja, ali i posete banjama u zemlji.

"Uglavnom bi da putuju na planine i banje. Za sada samo rezervišu smeštaj , sporadično uplaćuju i akontaciju", kaže za Tanjug Seničić.

Predsednica Turističke organizacije Srbije Marija Labović navodi da se u zimskim planinskim centrima trenutno prave rezervacije za novogodišnje praznike i ostali deo zime.

Prema informacijama koje imamo sa terena, oko 20-30 odsto kapaciteta je popunjeno, naročito kada je reč o februaru, zimskom raspustu ali i novogodišnjim praznicima", kaže ona.

Dodaje da je u nekim planinskim centrima popunjeno i više od 70 kapaciteta u privatnom smeštaju i oko 80 odsto u hotelima.

Prema njenim rečima, ako bi se epidemiološka situacija popravila i veći broj ljudi tokom zime otišao na planine, planinski centri bi mogli zabeležiti rezultate približno dobre kao prošle godine.

Labovićeva kao veoma važno napominje to da hotelijeri primenjuju mere zaštite, kako bi od infekcije sačuvali i turiste i zaposlene u hotelima.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.