BOLNICA SVETI SAVA ULAZI U KOVID SISTEM: Zna se i šta je sa onima koji su imali MOŽDANI UDAR
Specijalna bolnica "Sveti Sava", Foto: Nebojša Mandić

ALARMANTNO JE!

BOLNICA SVETI SAVA ULAZI U KOVID SISTEM: Zna se i šta je sa onima koji su imali MOŽDANI UDAR

Za non kovid pacijente sa moždanim udarom ostavljeno je 90 mesta

Objavljeno:

Specijalna bolnica "Sveti Sava" od večeras će početi da prima kovid pacijente sa moždanim udarom, kaže direktorka zdravstvene ustanove Marjana Vukićević i dodaje da je obezbeđeno 60 mesta za kovid pacijente, a da je 90 kreveta ostavljeno za pacijente koji nisu zaraženi virusom korona.

Vukićević je rekla da već imaju pacijente zaražene virusom korona, ali da su radovi na odeljenju još u toku, razvode se gasovi, tako da će od večeras biti spremni za prijem više pacijenata.

Na prijemu u bolnici svakom pacijentu sa moždanim udarom radiće se brzi test na virus korona i pozitivni će biti smešteni na kovid odeljenju.

Za non kovid pacijente sa moždanim udarom ostavljeno je 90 mesta, navodi Vukićević i dodaje da će bolnica raditi 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

- Zbrinjavaćemo po svim najnovijim oblicima lečenja i pacijente sa kovidom i non kovid pacijente sa moždanim udarom. Primaće svu terapiju koja je dostupna svuda u svetu - navela je Vukićević.

U prvom i drugom talasu pacijenti sa moždanim udarom koji su zaraženi virusom korona zbrinjavani su u kovid bolnicama koje imaju neurološka odeljenja, a to su bile Infektivna klinika, KBC Zvezdara i KBC Zemun.

- To su veoma teški pacijenti za negu u kovid bolnicama, a njihov broj se stalno povećava. Zbog toga je odlučeno da i naša bolnica uđe u kovid sistem sa 60 kreveta. Nadam se da ćemo uspeti da pružimo pomoć sistemu i našim pacijentima - navela je Vukićević.

Upitana da li se povećava broj pacijenata sa moždanim udarom, Vukićević je rekla da ih nema mnogo više, ali da je više težih pacijenata sa moždanim udarom koji se dovode u vezu sa epidemijom virusa korona.

- Vrlo često akutnu fazu kovid infekcije prati moždani udar. Međutim, moždani udar se može javiti i dve-tri nedelje nakon kovid infekcije zbog toga što virus dovodi do zgrušavanja krvi - pojasnila je Vukićević.

Ističe da je bolnica "Sveti Sava" sada bazirana na lečenju srednje teških i teških moždanih udara.

- Treći sprat, gde su nekada zbrinjavani pacijenti sa lakšim moždanim udarom, sada je postao sprat na kome se zbrinjavaju pacijenti sa teškim moždanim udarom. Čak je jedan deo pretvoren u intenzivnu negu - zaključila je Vukićević.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.