SUBOTICA: Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ kompletno će biti rekonstruisan do kraja decembra 2021. godine
Foto: Grad Subotica

VELIKA STVAR ZA GRAD

SUBOTICA: Dom za decu ometenu u razvoju „Kolevka“ kompletno će biti rekonstruisan do kraja decembra 2021. godine

Sredstva za realizaciju ove investicije vredne su oko 800 miliona dinara, sa PDV-om

Objavljeno: 11:54h

„U cilju unapređenja funkcionalnosti objekta i poboljšanja uslova za život korisnika i rad zaposlenih, predviđena je kompletna rekonstrukcija Doma za decu ometenu u razvoju 'Kolevka' koja obuhvata sanaciju postojećeg i izgradnju novih objekata. 'Kolevka' će, posle završetka ovog projekta, biti jedna od najreprezentativnijih ustanova u našoj zemlji po uslovima koje pruža svojim korisnicima iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite”, izjavio je danas gradonačelnik Subotice Stevan Bakić nakon obilaska radova na rekonstrukciji i sanaciji Doma za decu „Kolevka”, i dodao da je sredstva za realizaciju ove investicije vredne oko 800 miliona dinara, sa PDV-om, koja bi trebalo da se okonča do kraja decembra 2021. godine, obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

foto: Grad Subotica
foto: Grad Subotica

Gradonačelnik Bakić je naveo da se trenutno izvode radovi na novom objektu, površine oko 800 kvadratnih metara, koji se sastoji od 10 soba i pomoćnih prostorija za smeštaj 40 korisnika, i da bi taj objekat trebalo da bude završen do 15. decembra 2020. godine.

foto: Grad Subotica

„U toku su i radovi na izgradnji fiskulturne sale i bazena – potpuno prilagođenih deci sa smetnjama u razvoju – ukupne površine oko 700 kvadratnih metara koji će omogućiti zdravstveno-terapeutske i sportsko-rekreativne sadržaje. Završetak radova na ta dva objekta predviđen je do februara 2021. godine. Sanacija starog objekta 'Kolevke' – kako bi se prilagodio strukturi korisnika koji su u njemu smešteni – površine 2.700 kvadratnih metara, planirana je od početka februara naredne godine i trebalo bi da se okonča do kraja decembra 2021. godine“, naglasio je Bakić.

foto: Grad Subotica

Uz isticanje da je Grad Subotica izdvojio 15 miliona dinara za stručni nadzor nad izvođenjem radova, gradonačelnik Bakić je izrazio zahvalnost Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije na sredstvima obezbeđenim za ovu investiciju, kao i izvođačima na poštovanju ugovorenih obaveza i kvalitetu radova koje izvode.

foto: Grad Subotica

Direktor „Kolevke“, Nenad Kozomora, podsetio je da je na osnovu Zakona o socijalnoj zaštiti, donetog 2011. godine, i nekoliko pozakonskih akata koji su proistekli iz tog zakona, došlo do toga da Dom za decu „Kolevka“ počinje da smešta decu i mlade do 26 godina.

foto: Grad Subotica

„To je osnovna potreba zbog koje smo došli na ideju da se izvrši jedna ovakva rekonstrukcija i objekat prilagodi strukturi korisnika, njihovom uzrastu i zdravstvenom stanju. Našoj deci će biti pružena kvalitetnija usluga“, kazao je Kozomora i dodao da se neće raditi na povećanju broja korisnika.

foto: Grad Subotica

„Kolevka“ će se, naglasio je, naravno uz saglasnost Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i u skladu sa pozitivno-pravnim propisima, u budućnosti baviti palijativnom negom dece.

„Deci sa višestrukim smetnjama u razvoju, koja se sada nalaze na dugotrajnoj nezi u bolnicama u Republici Srbiji, na dečjim odeljenjima, vremenom će biti omogućeno da im se i ovde pruža nega. U tom delu ćemo, dakle, izvršiti proširenje kapaciteta“, istakao je Kozomora.

U rekonstrukciju i sanaciju Doma za decu „Kolevka“, u kome su, trenutno, u stacionarnom delu smeštena 162 korisnika, a 65 korisnika u dnevnim boravcima, krenulo se početkom juna.

Dom je nastao 1903. godine, pod nazivom „Sirotište“ za decu bez roditeljskog staranja, a 1920. je dobio današnje ime.

„Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Subotice, a na osnovu Rešenja o raspodeli sredstava budžeta Grada Subotice za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja u 2020. godini, donetog od strane Gradonačelnika Grada Subotice. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva."

(Espreso.co.rs / Grad Subotica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.