KOD NAS ĆE SE DO JANUARA POJAVITI BAREM JEDNA VRSTA VAKCINE PROTIV KOVIDA Ovaj čovek je upravo saopštio DOBRE VESTI
Dobre vesti, Foto: Printscreen/Youtube

PAŽLJIVO PROČITAJTE

KOD NAS ĆE SE DO JANUARA POJAVITI BAREM JEDNA VRSTA VAKCINE PROTIV KOVIDA Ovaj čovek je upravo saopštio DOBRE VESTI

On je pojasnio da se trenutno u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja, nalazi deset kandidata za vakcinu protiv korona virusa

Objavljeno:

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova "Inovia" Bojan Trkulja očekuje da bi do kraja godine mogla da se pojavi barem jedna, a možda i više vakcina protiv korona virusa.

On je pojasnio da se trenutno u trećoj, finalnoj fazi ispitivanja, nalazi deset kandidata za vakcinu protiv korona virusa, od kojih bi jedan trebalo da se pojavi pred regulatornim telima u drugoj polovini novembra.

- Ukoliko taj kandidat za vakcinu bude dobio dozvolu da se pojavi na tržištu, distribucija će krenuti verovatno već krajem ove godine, a svakako početkom sledeće - rekao je Trkulja za televiziju Prva.

To je, dodao je, dobra vest i za Srbiju s obzirom da je država potpisala ugovor o isporuci određenog kvantiteta vakcine protiv korona virusa koji bi kod nas trebalo da stigne tokom prvog kvartala naredne godine.

- Moramo da imamo u vidu da ćemo biti u situaciji da treba da se vakciniše veliki broj osoba, a da je zdravstveni sistem već opterećen, tako da će biti veliki izazov i za državu da se organizuje vakcinacija na način da se svi kojima je potrebna primarno vakcinišu, a zatim u talasima da se polako taj broj ljudi širi kako bismo ovu bolest stavili pod kontrolu - rekao je on.

Naveo je da bi proces vakcinacije mogao da traje tokom cele 2021. godine i da će možda zaći i u 2022. godinu, u zavisnosti od toga koliko će doza biti potrebno da se primi.

- Što budemo imali više doza vakcine, pre možemo očekivati da će vakcinacija da se proširi i na druge delove stanovništva, ali to je nešto što je u ovom momentu na nivou spekulacija jer mi trenutno nemamo nijednu odobrenu vakcinu protiv Kovida 19, ali se nadamo da ćemo do kraja godine imati barem jednu, a možda i više - rekao je Trkulja.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.