KAPACITETI BI VEĆ DANAS MOGLI BITI PUNI: Doktor Stojanović objasnio razliku između ovog i prethodnog pika virusa
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Printskrin

EVO U ČEMU JE RAZLIKA

KAPACITETI BI VEĆ DANAS MOGLI BITI PUNI: Doktor Stojanović objasnio razliku između ovog i prethodnog pika virusa

Bitku sa kovidom izgubilo je 14 osoba, što je drugi najgori rezultat od 10. jula, kada je umrlo 18 pacijenata. Na respiratoru je 126 pacijenata

Objavljeno:

Korona je u Srbiji zabeležila novi crni rekord - za 24 sata potvrđena su 2.823 nova slučaja, od ukupno 13.091 testiranog, što je najveći broj obolelih u danu od početka pandemije.

Nažalost, bitku sa kovidom izgubilo je 14 osoba, što je drugi najgori rezultat od 10. jula, kada je umrlo 18 pacijenata. Na respiratoru je 126 pacijenata.

Bolnice se brzo pune obolelima od kovida 19, mnogo brže nego u prvom i drugom piku, a više je pacijenata sa težom formom kovida 19. To potvrđuju u svim kovid-centrima u Srbiji i upozoravaju da nas ne čeka ništa dobro ako se lanac širenja zaraze ne uspori.

U KBC "Zemun", koji je od nedelje sve kapacitete prenamenio za pacijente obolele od kovida, strahuju da bi već danas mogli da budu potpuno puni.

Doktor Dragoš Stojanović, direktor ovog KBC, kaže da su za dan i po primili 225 obolelih. Samo tokom noći bilo je 125 prijema.

- Ako povučemo paralelu između prethodnog pika i današnjeg dana, sad imamo mnogo veći priliv obolelih - kaže dr Stojanović.

- U prethodnom periodu smo za jedan i po dan imali 175 prijema, što znači da je sada namanje 30 ili 40 odsto veći broj zaraženih koji su se javili, i da je veoma veliki broj pacijenata primljen u bolnicu. Ako smo od nedelje do utorka ujutru primili 225 pacijenata, a 360 je maksimalni broj kreveta, bojim se da ćemo za manje od jednog i po dana popuniti sve kapacitete - objašnjava on.

foto: EPA/Ashley Crowden

Sada je više i pacijenata u odeljenjima intenzivne nege nego u prva dva pika, a iz dana u dan znatno raste broj obolelih na respiratoru i bližimo se maksimumu od 27. jula, kada je na mehaničkoj ventilaciji bilo 205 obolelih od kovida.

- Prema stavovima Svetske zdravstvene organizacije, i iskustvima iz prethodnog perioda epidemije, svi se trudimo da pacijente ne intubiramo odmah i da ih što kasnije stavimo na invazivnu ventilaciju, međutim, u ovom naletu imamo mnogo teških pacijenata koji su zahtevali intubaciju - kaže je Stojanović.

U KBC "Bežanijska kosa" popunjeno je 90 odsto kapaciteta. Doktor Marija Zdravković, direktorka, kaže da je u intenzivnoj nezi 33 pacijenata, a 10 obolelih je na mehaničkoj ventilaciji.

foto: EPA/Georgi Licovski

- Tokom noći pregledano je 245 osoba sa sumnjom na virus korona - kaže dr Zdravković.

- Najviše pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom starije je od 50 godina. Najteže komplikacije su iznenadne tromboembolije. Jutros smo imali situaciju da je pacijent koji se lepo oporavio i uspeo da prebrodi problem sa plućima imao srčanu smrt, kao posledicu verovatno tromboembolije - navodi doktorka.

Doktorka Zdravković kaže da se i u ovom, kao i u prethodna dva pika, pacijenti kasno javljaju lekaru i da zanemaruju simptome.

- Kada pacijent dobije sumnju da ima koronu,jako je važno da prekine kontakte, jer je bitno da prekine lanac zaraze. Možete 13 dana da nemate tegobe, a 14 dan da razvijete simptome - objasnila je Zdravković.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.