O NAŠEM NAJBOLJEM MLADOM ISTRAŽIVAČU UROŠU BRUJI CELA ZEMLJA: On ima SAMO JEDNU ŽELJU i tiče se SRBIJE!
Uroš Kačarević, Foto: Printscreen/RTS

OTKRIVAMO

O NAŠEM NAJBOLJEM MLADOM ISTRAŽIVAČU UROŠU BRUJI CELA ZEMLJA: On ima SAMO JEDNU ŽELJU i tiče se SRBIJE!

Osim što nagrađuje najbolje diplomce, Univerzitet u Beogradu nagrađuje i najbolje mlade istraživače.

Objavljeno:

Ove godine student Uroš Kačarević je izradio najbolji naučnoistraživački i stručni rad iz oblasti prirodno-matematičkih nauka.

foto: Printscreen/RTS

Osim što nagrađuje najbolje diplomce, Univerzitet u Beogradu nagrađuje i najbolje mlade istraživače. Ove godine student Uroš Kačarević je izradio najbolji naučnoistraživački i stručni rad iz oblasti prirodno-matematičkih nauka. Na specifičan način bavi se autofagijom.

Muziku je zamenila fizička hemija. A onda je studije fizičke hemije zamenilo interesovanje za biologiju.

“Ja se više pronalazim definitivno u tim naukama gde mi imamo zapravo te žive opipljive organizme, gde su stvari oko nas opipljive, a ne da su tako apstraktne kao što su u fizičkoj hemiji”, objašnjava Uroš Kačarević.

Otuda i nagrada Univerziteta u Beogradu za najbolji studentski rad, koji je, kažu profesori, napisan tako da svaki čitalac, bez obzira da li mu je oblast bliska ili ne, razume njegovu suštinu. A tiče se aktivacije autofagije upotrebom probiotičkog soja bakterije.

“Ako je prosečni životni vek, kao što sam već napomenuo 30 dana, celorabditis u našoj laboratoriji je živeo čak 40 dana. Mi smo aktivacijom autofagije produžili život odnosno odložili starenje ovog organizma za deset dana, što je faktički jedna trećina. To je zaista jedan impresivan rezultat”, ističe Uroš.I u toj naučnoj oblasti Uroš za sada namerava i da ostane.

“Moje neke želje jesu da ja zaista ostanem u nauci, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo pruža sijaset mogućnosti za afirmaciju mladih naučnika. Jako puno pozitivnih ljudi tamo radi od kojih možete jako puno da naučite i usavršite svoje znanje”, želja je Uroša Kačarevića.

Do završetka studija ima još jedan ispit. Onda će odlučiti da li će na specijalističke ili master, pa na doktorske studije. Uz posao u Srbiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.