DA LI KOVID POZITIVNE MAJKE TREBA DA DOJE SVOJU DECU? Direktor GAK Višegradske konačno RAZREŠIO DILEMU!
Aleksandar Stefanović, Foto: Tanjug

obratite pažnju

DA LI KOVID POZITIVNE MAJKE TREBA DA DOJE SVOJU DECU? Direktor GAK Višegradske konačno RAZREŠIO DILEMU!

- Pridržavamo se preporuke da se što pre uspostavi dojenje kao najefikasniji izvor hrane za dete

Objavljeno:

- Pridržavamo se preporuke da se što pre uspostavi dojenje kao najefikasniji izvor hrane za dete, a da zdravstveno stanje majke i deteta ne bude ugroženo - naglašava direktor GAK Višegradska

- Vest da je u Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj zabranjeno dojenje majkama koje imaju kovid 19 je netačna i ne odgovara pravom stanju stvari – kaže za Telegraf direktor ove zdravstvene ustanove dr Aleksandar Stefanović.

Prema njegovim rečima, GAK Višegradska je oduvek snažno podržavala dojenje, a tako je i danas, u vreme pandemije korona virusa.

- Kada je reč o preporukama za dojenje za kovid pozitivne majke, naše preporuke se zasnivaju na preporukama Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Batut“, a koje su bazirane na svetskim preporukama. Nažalost, saznanja o kovidu 19 i njegovom uticaju na trudnicu, fetus i novorođenče tek se ispituju, pa su se naše preporuke često menjale i usaglašavale.

Preporuke su prilagođene zdravstvenom stanju majke i novorođenčeta u uslovima u kojima dete boravi. U GAK Višegradska pridržavamo se preporuke da se što pre uspostavi dojenje kao najefikasniji izvor hrane za dete, a da zdravstveno stanje majke i deteta ne bude ugroženo - naglašava direktor GAK Višegradska.

Dr Stefanović ističe da dojenje ne samo da nije zabranjeno porodiljama u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nego je i preporučljivo.

- Najvažnije je da se poštuju epidemiološke mere. Mi radimo kao i sve ostale klinike. Posle porođaja majka se opservira, a podoj se uspostavlja čim on ne ugrožava ni majku ni novorođenče – zaključuje dr Stefanović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/ Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.