ZATVARAJU SE BAZENI, SPA I VELNES CENTRI: Vanredno u još jednom SRPSKOM GRADU, kafići će raditi do 21h!
Vanredna situacija, Foto: Printscreen/Youtube

ODLUČENO

ZATVARAJU SE BAZENI, SPA I VELNES CENTRI: Vanredno u još jednom SRPSKOM GRADU, kafići će raditi do 21h!

Na Gradskom štabu je naglašeno da se virus širi i zbog nepoštovanja mera u javnom prevozu

Objavljeno:

Ugostiteljski objekti na teritoriji grada Bora ubuduće će raditi od šest ujutru do 21 sat, najnovija je naredba Štaba za vanredne situacije grada Bora. Nove mere gradskog štaba donete su sa ciljem sprečavanja širenja virusa korona budući da je u broj pozitivnih osoba u porastu. Trenutno je na teritoriji grada Bora 208 aktivno pozitivnih lica na Kovid-19, i četiri osobe su se u međuvremenu izlečile.

- Utvrđeno je da sva širenja virusa nastaju iz porodičnih kontakata, odnosno sa organizovanja proslava, druženja, slavlja, rođendana. Starosna granica obolelih je od 30 do 50 godina a nažalost najteži slučajevi su osobe od 60 i više godina. Osuđujem sve one koji pozivaju na to da se maske ne nose i pozivam i inspekciju i policiju da po zakonu kazne sve one koji ne poštuju propisane mere – naglasio je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora i komandant Štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da je u nekoliko ustanova bio slučaj da su osobe sa simptomima korona virusa odlazile na posao, bez da se jave lekarima.

- Utvrđeno je da su neke osobe sa temperaturom i simptomima kovida odlazile na posao, i to smo saznali od osoba koje su se javile lekarima i bile pozitivne, nažalost sa težom kliničkom slikom i koji su prijavili to lice koje je sa simptomima nekih nedejju dana pre toga na takav način dolazilo na posao, što je krajnje nepošteno prema tim ljudima koji su se od takvih zarazili – kaže Milikić, koji je podsetio i pozvao građane da za sve probleme i nepravilnostu u poštovanju epidemioloških mera koriste servis prijavi problem.

U Opštoj bolnici Bor trenutno je hospitalizovan 21 bolesnik koji je pozitivan na korona virus, dok se za još pet osoba čeka rezultat. Dr Goran Joksimović, direktor bolnice je naglasio da je situacija ozbiljna i da od 21 pozitivnog bolesnika dosta njih zahteva i kiseoničku podršku. On je naglasio da je u bolnici od korona virusa zaraženo i devet zdravstvenih radnika, od kojih su dvoje na bolničkom lečenju a ostali u kućnoj izolaciji.

Na Gradskom štabu je naglašeno da se virus širi i zbog nepoštovanja mera u javnom prevozu.

- Građani sa maskama ulaze u autobuse a onda te maske skidaju sa lica i zbog toga je i na tim mestima došlo do širenja virusa. Ubuduće će komunalni inspektor kontrolisati poštovanje mera u javnom prevozu. Borani su odgovorni, ali moramo da povedemo računa o sebi i drugima i onima koji ne žele da poštuju mere kriznog štaba. U pitanju je život naše dece, naših roditelja i sve što radi država i lokalna samouprava je samo u cilju da se smanji broj pozitivnih na ovaj virus i apelujem na građane da poštuju sve mere – dodao je Milikić.

U kompaniji Srbija Ziđin Koper je 30 pozitivnih lica na virus korona i oko 150 ljudi u izolaciji. Kako je rečeno na štabu, na radnim mestima u ovoj kompaniji se ulažu svi napori da se ispoštuju sve mere zaštite ali je naglašeno da će se obratiti pažnja i na prevoz radnika te firme, jer je utvrđeno da ne poštuju svi mere koje se odnose na nošenje maski tokom prevoza. U JKP „3.oktobar“ su dva radnika pozitivna na ovaj virus i za još jednog se čekaju rezultati.

Rečeno je i da je kovid ambulanta pojačala rad u tri smene i da se dnevno obavlja više od 100 pregleda, kao i da se radi preko 100 PCR i oko 130 komercijalnih testova.

- Pacijenti koji se javljaju kovid ambulanti su sa srednje teškom kliničkom slikom, većina sa upalom pluća. U službi pedijatrije u Domu zdravlja od 30 radnika 17 je pozitivno na Kovid-19, od kojih pet doktora, 10 medicinskih sestara, dva zdravstvena radnika i jedna spremačica, organizovali smo se i imamo dovoljan broj doktora za rad. Apelujem još jednom na građane da poštuju mere, da nam nošenje maski ne bude obaveza već zakon i da ne odlazimo na slavlja, proslave, da se strpimo još nekih 15-ak dana jer prema nekim pričama to je period koji bi umnogome mogao sada da smanji broj pozitivnih osoba – rekla je dr Vesna Radosavljević, direktorica borskog Doma zdravlja.

Mere koje su danas donete na štabu su da se zabranjuje okupljanje u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite. U svim zatvorenim prostorijama obavezno je nošenje maski i poštovanje fizičke distance od dva metra.

Što se tiče ugostiteljskih objekata osim ograničenja radnog vremena, za jednim stolom ne može sedeti više od dva lica izuzev ako su u pitanju roditelji i maloletna deca ili lica koja žive u zajedničkom domaćinstvu uz obavezan razmak od dva metra među stolovima. Nalaže se puna primena svih preventivnih mera ustanovama predškolskog vaspitanja i obrazovanja. U školama i visokoškolskim ustanovama odložiti okupljanja a ispite organizovati uz primenu svih mera lične zaštite.

U javnom prevozu je obavezno nošenje zaštitnih maski uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila. Zabranjuje se korišćenje otvorenih i zatvorenih bazena, spa i velnes centara. Nalaže se sprovođenja mera zaštite u versim objektima i prilikom vršenja verskih obreda. Nalaže se sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima, teretanama nošenje maski i rukavica.

Na štabu je rečeno i da je do sada nakon kontrole, zbog nepoštovanja mera napisano oko 20 prijava.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.