SVE JE VIŠE ZARAŽENIH LEKARA I SESTARA U ZEMUNSKOJ BOLNICI: Najmlađi pacijent ima 27 godina!
Zemunska bolnica, Foto: Printscreen/Google street view

zabrinjavajuće

SVE JE VIŠE ZARAŽENIH LEKARA I SESTARA U ZEMUNSKOJ BOLNICI: Najmlađi pacijent ima 27 godina!

Na intezivnoj nezi trenutno imamo 22 pacijenata, od toga je 9 intubirano, ostali su na neinvazivnoj ventilaciji", objašnjava Stojanović

Objavljeno:

U trećem piku imamo veliki broj zaraženih i veliki broj pacijenata na intezivnim negama, a posebnu opasnost predstavlja sve veći broj zaraženog medicinskog osoblja.

Direktor Kliničko bolničkog centra "Zemun" Dragoš Stojanović navodi za RTS da je u toj ustanovi od juče u 13 časova do jutros u 10 primljeno 130 pacijenata, da najmlađi ima 27 godina, a najstariji 82 godina.

"Na intezivnoj nezi trenutno imamo 22 pacijenata, od toga je 9 intubirano, ostali su na neinvazivnoj ventilaciji", objašnjava Stojanović.

Sve više zaraženih lekara, sestara...

Ističe da posebnu opasnost predstavlja sve veći broj zaraženog osoblja.

"Ono što je opasnost je činjenica da je sve veći broj zaraženih lekara, sestara, tehničkog osoblja. Na 1.300 zaposlenih u Kliničkom-bolničkom centru, trenutno je zaražen 31 zaposlen", objašnjava Stojanović.

Apeluje na građane da poštuju propisane mere.

"Maska, distanca, ne velika druženja. Mi imamo broj kreveta koji će se popuniti veoma brzo, zato vas molim poštujte propisane mere", poručio je Stojanović.

Direktor Urgentnog centra Marko Ercegovac rekao je za RTS da se u toj zdravstvenoj ustanovi obavi 500 do 600 pregleda dnevno i na bolničko lečenje primi oko 50 pacijenata.

Popunjenost kapaciteta 92 odsto

"Mi smo i pre kovida imali visok stepen popunjenosti. Danas je popunjenost 92 odsto svih kapaciteta. Na broj od 308 kreveta to je ogromna popunjenost", objašnjava Ercegovac.

Ističe da u tu ustanovu dolazi ogromni broj pacijenata sa urgentnim stanjema koji sami po sebi imaju visoku temperaturu.

"I realno je potrebno te pacijente zbrinuti u izolacijama, pod posebnim uslovima dok se ne testiraju i ne potvrdi da li su ili nisu zaraženi", objašnjava Ercegovac.

Međutim, kako kaže, neka stanja zahtevaju hitnu operaciju, pa se ti pacijenti operišu pod posebnim uslovima.

"Iako gro nekih urgentnih stanja mi operišemo pod sumnjom da su kovid, ali su urgentna, pa su drugačije epidemiološke mere u samoj sali. Ovo je veliki pritisak, gro pacijenata koji dođu se ispostavi da su pozitivni nakon par dana što je jako teško u nekim slučajevima", objašnjava direktor Urgentnog centra.

Objašnjava da su glavni fokus kardiologija i neurologija.

"Mi smo jedina neurologija i kardiologija sada u gradu koja se bavi akutni stanjima i to je ozbiljan problem i ozbiljna frekvencija ljudi", objašnjava Ercegovac.

Upozorava da i zdravstveni radnici imaju limit i da je i među njima veliki broj obolelih.

"Veći broj zaraženih među zaposlenima će definitivno predstavljati problem ne samo u kliničkom i urgentnom centru već u zdravstvenom sistemu Srbije", ocenjuje Ercegovac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.