OVE NEDELJE ĆEMO IMATI OKO 4.000 ZARAŽENIH DNEVNO, BIĆE I MNOGO VIŠE MRTVIH: Alarmantna prognoza prof. Kočovića!
Koronavirus / Ilustracija, Foto: Printscreen/TV Pink

OPASNO

OVE NEDELJE ĆEMO IMATI OKO 4.000 ZARAŽENIH DNEVNO, BIĆE I MNOGO VIŠE MRTVIH: Alarmantna prognoza prof. Kočovića!

Uveliko se priča da ćemo imati i značajno veći broj preminulih, da nam poput Slovenije, Hrvatske i BiH preti po nekoliko desetina izgubljenih života svakoga dana, ali poslednji proračuni prof. Petra Kočovića definitivno ne ulivaju optimizam

Objavljeno:

Epidemiolozi, ali i stručnjaci koji putem matematičkih proračuna prate kretanje pandemije korona virusa u jednom su saglasni: u narednih 10-15 dana očekuje nas glavni udar i pik trećeg talasa kovida-19!

Uveliko se priča da ćemo imati i značajno veći broj preminulih, da nam poput Slovenije, Hrvatske i BiH preti po nekoliko desetina izgubljenih života svakoga dana, ali poslednji proračuni prof. Petra Kočovića definitivno ne ulivaju optimizam.

foto: EPA/Ashley Crowden

Naime, raniji matematički proračuni su govorili da bismo tokom vrha ovog trećeg talasa trebali da imamo prosek od 250 do 300 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok najnovije procene govore da će brojke biti možda i duplo veća!

Kako se vidi na najnovijim grafikama prof. Kočovića, značajan rast broja novozaraženih biće nastavljen u narednih sedam dana, pa bismo oko 13-14. novembra mogli da imamo skoro 500 zaraženih na 100.000 stanovnika. To praktično znači da možemo očekivati i po 3.500-4.000 zaraženih na dnevnom nivou, verovatno već ove nedelje.

SRBIJA - 8.11.2020 (MITROVDAN) - Covid-19-III talas - Zona POPSTAR (300-500 zarazenih u pretodni 14 dana na 100,000 stanovnika)

Posted by Petar Kocovic on Недеља, 08. новембар 2020.

Prema rangiranju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) Srbija se trenutno nalazi u popstar zoni, sedmom od devet krugova korona pakla u kojem su zemlje sa 300 do 500 zaraženih na 100.000, dok je Beograd samostalno davno već zagazio u pretposlednju sivu zonu sa oko 700 zaraženih na 100.000 građana.

A, s obzirom na toliki broj zaraženih nema nikakve dileme da će drastično početi da raste i broj preminulih, kao što je to bio slučaj u komšiluku - Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Severnoj Makedoniji.

Naime, iako je procenat smrtnosti od korone u Srbiji pao sa 2,30 odsto koliko je iznosio letos u jednom trenutku, na sadašnjih 1,42 odsto, prognoze nisu nimalo ružičaste. Naime, čak i da je stopa moraliteta samo jedan odsto, to bi značilo da od 3.500 novozaraženih imamo i 35 preminulih...

Uostalom, naši epidemiolozi, članovi Kriznog štaba, više puta su objašnjavali da prvo dolazi do značajnog raste broja novozaraženih, a da tek nekoliko nedelja kasnije kreće da raste i broj preminulih.

Podsetimo, od početka epidemije korona virusa u Srbiji u Srbiji je zvanično od kovida-19 preminulo 890 osoba, a najcrnji dan bio je 10. jul kada smo izgubili 18 života.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.