SRAMOTA, SRBIJO!!! Ova fotografija je snimljena na nekad LEPOJ I ČISTOJ srpskoj reci, koja je sada RUGLO! (FOTO)
Katastrofa, Foto: RINA

LIM

SRAMOTA, SRBIJO!!! Ova fotografija je snimljena na nekad LEPOJ I ČISTOJ srpskoj reci, koja je sada RUGLO! (FOTO)

„Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom“, rekao je Goran Reković, predsednik F onda za zaštitu životne sredine opštini Priboj

Objavljeno: 08:12h

Stotine kubika smeća ponovo plovi rekom Lim i preti da izazove ekološku katastrofu. Nekada jedna od najčistijih reka u kojoj su se odrasli i deca kupali, sada je plutajuća deponija od plastike i najrazličitijeg otpada . Zbog nedostatka finansijskih sredstava postavljanje zaštitne sajle nije dovršeno, što otežava situaciju.

„Zavisno od vremenskih uslova, vetrova i kiša gomila se količina otpada na reci. Ovo nagomilavanje smeća može da bude veliki problem, jer može da ugrozi rad elektrane, a ukoliko se podignu ustave, Priboj će imati praktično plutajuću deponiju, takav scenario se već desio pre nekog vremena, a slike su bile katastrofalne“, rekao je za RINU, Siniša Laković iz Ekološkog udruženja „Jastreb“.

foto: RINA

Osam opština kroz koje protiče Lim nemaju sanitarne deponije,a smetlišta se nalaze u priobalju, pa se Lim puni najrazličitijim otpadom koje stiže iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i deponije Stanjevine u Prijepolju.

„Četrdeset hiljada kubnih metara smeća godišnje pluta Limom, prema procenama stručnjaka koji su to ispitivali. Oko 40 posto otpada potone, 20 posto se zadrži na obalama, a 40 procenata prođe vodenim tokom“, rekao je Goran Reković, predsednik F onda za zaštitu životne sredine opštini Priboj.

foto: RINA

Ekolozi u Priboju upozoravaju da ukoliko se uskoro nešto ne preduzme da bi Lim mogao da postane mrtva reka i ističu da imaju pripremljen projekat za postavljanje sajle i plutajućih barijera na Limu za kupljenje smeća koje plovi rekom, ali da za njegovu realizaciju nedostaje novac.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/RINA)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.