GOSPODINE, MOLIMO VAS DA ODMAH PRESTANETE DA KORISTITE REČ UNESKO! Poslednje upozorenje za Vojina Rakića
UNESKO ponovo upozorio, Foto: Printscreen/Youtube

NASTAVIO PO SVOM

GOSPODINE, MOLIMO VAS DA ODMAH PRESTANETE DA KORISTITE REČ UNESKO! Poslednje upozorenje za Vojina Rakića

U pismu se ističe da Rakić nije bio imenovan kao predsedavajući, niti je ovlašćen da koristi ime i znak UNESKO-a

Objavljeno:

UNESKO je ponovo upozorio direktora Centra za bioetičke studije Vojina Rakića, da nema pravo da koristi ime i logo te svetske organizacije u javnom predstavljanju.

U pismu, koje je potpisao direktor Odseka UNESCO za javno informisanje Matije Guvel, oštrim tonom se navodi da su morali da mu se obrate ponovo, s obzirom da i dalje koristi ime UNESKO, uprkos ranijim upozorenjima.

"Uprkos našem pismu od 26. avgusta i mejlu od 1. septembra, u kojem smo jasno ukazali da nemate pravo da koristite ime i logo UNESKO-a, obavešteni smo da ste nastavili da obajvljujete saopštenja u ime "predsedavajućeg Katedre za bioetiku za Evropu, lažno ukazujući da vi imate veze sa našom organzacijom", stoji u pismu Rakicu, koje je istovremeno dostavljeno i Komisiji Srbije za UNESCO, kao i UNESCO regionalnom bioru za nauku i kulturu u Evropi.

U pismu se ističe da Rakić nije bio imenovan kao predsedavajući, niti je ovlašćen da koristi ime i znak UNESKO-a.

Dodaje se da Međunarodni centar za zdravstvo, pravo i etiku na Haifa Univerzitetu ima status sedišta UNESCO i zaista ima zadatak da koordinira međunarodnu mrežu, ali nema dozvolu da drugim institucijama daje ovlašćenje da koriste ime ili logo UNESCO-a.

"Ime, akronim i logo UNESCO su registrovani i prihvaćeni Pariskom konvencijom o zaštiti intelektualne svojine, kao intelektualna svojina UNESKO. Vi ne možete da koristite ime naše organizacije bez naše pisane saglasnosti", ukazuju iz UNESKO.

Ističu i da ovakve stvari shvataju vrlo ozbiljno i, shodno Pariskoj konvenciji, imaju na raspolaganju pravne mogućneosti da se zaštite od neovlašćenog korišćenja svog imena.

"Molimo vas da se, bez odlaganja, nadalje ne predstavljate kao predsedavajući Katedre za bioetiku za Evopru, da ukonite formulaciju UNESKO s vaše profesionalne titule i da se više ne pozivate na UNESKO u komunaciji koju budete vodili", poručuju iz ove organizacije.

Inače, Rakić se ranije predstavljao kao šef katedre za bioetiku UNESKO, a nedavno je u tom svojstvu izneo kritike na račun Srbije zbog navodnog zloupotrebljavanja restriktivnih mere radi jačanja vlasti tokom pandemije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.