SADA SE DOKTOR TIODOROVIĆ OGLASIO O POLICIJSKOM ČASU! To je to, Srbija ovo mora znati
Dr Branislav Tiodorović, Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

OGLASIO SE

SADA SE DOKTOR TIODOROVIĆ OGLASIO O POLICIJSKOM ČASU! To je to, Srbija ovo mora znati

Upozorio je da se situacija i ovde gde se čini da je nešto povoljnija nego na severu zemlje može promeniti svega za nekoliko dana

Objavljeno:

Broj novozaraženih korona virusom u Beogradu prelazi u eksponencijalni porast, u Vojvodini i delu zapadne Srbije je izrazito povećanje broja zaraženih, dok se u Nišu epidemiloška situacija još može oceniti kao nesigurna, ali sa tendecijom da pređe u nepovoljnu.

To je danas novinarima rekao epidemiolog Branislav Tiodorović, koji je poručio da niko od medicinskih stručnjaka u Kriznom štabu ne zagovara uvođenje policijskog časa dokle god može da se kontroliše situacija. Naveo je da je u Beogradu između 60 i 70 odsto ukupnog broja pozitivnih.

"Severni deo Srbije, Vojvodina, Novi Sad, ali i deo zapadne Srbije, Šabac, Valjevo, Čačak, ima jedno izrazito povećanje i tamo se očigledno epidemija kreće jednom tendencijom značajnijeg porasta", rekao je Tiodorović.

Kako je naveo, u Nišu i na celoj teritoriji jugoistočne Srbije danas je 91 novozareženi, dok ih je pre dva dana je bilo 78 što, kaže, nije veliko povećanje, te da je u Juri nešto bolja situacija poslednjih dana.

Upozorio je da se situacija i ovde gde se čini da je nešto povoljnija nego na severu zemlje može promeniti svega za nekoliko dana.

Rizik po zdravlje je, kaže, i prelazak stanovništva u pograničnom delu sa Severnom Makedonijom i Republikom Srpskom zarad nabavke potrepiština.

"Dovoljno je ovo što se dešava na jugu Srbije, Vranje, Bujanovac, Preševo, pelaze granicu, idu u Severnu Makedoniju da bi se se snabdeli jeftinijim benzinom i potrepštinama. To se dešava u Mačvi i Podrinju u odnosu na Republiku Srpsku. To su veliki rizici", rekao je Tiodorović.

Naveo je da je stanovništvo opomenuto da brine o svom zdravlju.

Kaže da se zalaže za to da se sagleda i ocenjuje i procenjuje epidemiološka situacija prema lokalnoj sredini, odnosno ne samo prema apsolutnim brojkama, nego po ponašanju stanovništva i radu lokalne samouprave u kontroli bez koje nema ni sprovođenje mera.

Naveo je da, ako se u nekoj lokalnoj sredini ne sprovode mere prilikom organizovanja događaja, ili u kafićima i splavovima, moraju da se uvedu i neke strože mere sve do toga da obezbedite da nema kontakata.

"To je možda lakše reći nego učiniti, ali ćemo morati da učinimo sve da bi smanjili mogućnost širenja infekcije", poručio je Tiodorović.

Stanovništvo mora da dobije potpunu informaciju

Rekao je da predstojeće dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti neće doneti velike promene, ali da će omogućiti veću kontrolu.

Kaže da se od početka bio za to da stanovništvo mora da dobije potpunu, pravovremenu i realnu informaciju i da zna koliko u njegovom gradu ima pozitivnih.

Poručio je da ne treba da stvaramo kod naroda nepotreban strah, jer nam nije potrebna panika, nego je potrebno da budemo oprezni, koncentrisani, solidarni i spremni da sprovodimo sve mere kako bismo smanjili rizik obolevanja.

On je rekao da je važno da obrazovni sistem funkcioniše, da se do sada dobro sprovodi model kontrole škola i vrtića.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.