UŽAS NA SAVINCU: Vandali uništili spomenik junacima Prvog svetskog rata i balkanskim ratovima!
Naselje Savinac, Foto: Printscreen/Youtube

VANDALIZAM

UŽAS NA SAVINCU: Vandali uništili spomenik junacima Prvog svetskog rata i balkanskim ratovima!

Policija u Požegi zasad nije našla rušitelje spomenika na Savincu

Objavljeno:

Pre nešto manje od jednog veka narod požeškog naselja Savinac podigao je spomen-česmu svojim zemljacima poginulim u balkanskim ratovima i Velikom ratu, a njihovi potomci danas obnavljaju taj beleg herojima. Jer su ga vandali - još uvek nepoznati - oskrnavili.

Meštani Savinca, omiljenog izletišta Požežana, nedavno su ostali zgroženi kada su primetili da je ograda spomen-česme demolirana. Vandali, za čiji postupak niko nema drugo objašnjenje osim puke obesti, izvalili su stubove kamene ograde i cevi koje ih povezuju. Spomenik na kome su uklesana imena 120 srpskih vojnika i oficira iz sela Visibaba, Uzići i Rasna podignut je 1927. godine dobrovoljnim prilozima domaćina, seljaka koji su hteli da ostave znamen svojim herojima izginulim od 1912. do 1918. Pre pet godina spomenik je detaljno obnovljen.

- Čim su udarili na spomenik, pojedincima ništa nije teško. Beotonsku ogradu nije mogao da sruši jedan čovek, naročito ne golim rukama jer je kamene stubove koji su uklesani u temelj na taj način nemoguće iščupati. Izgleda da je u pitanju grupa koja je najpre odvalila cev ograde, a onda njome izvaljivala stubove. Dosad su na Savincu lomili klupe i ljuljaške, lupali staklo na Domu kulture, ali ovo je prvi put da se neko ostrvio na spomenik palim ratnicima - kaže za "Blic" Milovan - Mićo Obradović, predsednik Mesne zajednice Visibaba.

Savinac je čitav kompleks i na njemu se još nalaze Crkva Svetog Save, spomenik palim borcima Drugog svetskog rata, park, fudbalski stadion. Kao takav je pogodan, kažu njegovi meštani, da se u večernjim satima na njemu okupljaju mladi iza kojih se jutrom zatiču gomile boca alkoholnih pića.

- Da li su bili pijani, drogirani, štagod, ovakav čin ne razlikujem od lomljenja krstova na crkvama i rušenja spomenika na Kosovu i Metohiji - dodaje Obradović.

Policija u Požegi zasad nije našla rušitelje spomenika na Savincu. Osnovno javno tužilaštvo u Požegi stavilo je zahtev za otkrivanje nepoznatih počinioca koji se terete za krivično delo skrnavljenje groba.

Proteklih dana meštani Savinca su delimično su popravili porušenu betonsku ogradu. Betonski stubovi su vraćeni na svoja mesta, a preostaje još da postavi cev.

- Nezadovoljstvo ljudi je veliko. Mi ćemo spomenik obnoviti, ali pitanje je šta ako nerazumna mladež koja se sakuplja ovde opet krene da ruši. Poslednjih dana građani pridaju veću pažnju i u večernjim satima obilaze spomenik, ali i ceo kompleks, a vidljivo je i češće prisustvo policije - kaže predsednik MZ Visibaba.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.