POGLEDAJTE GA, OLIVER IMA SAMO 10 MESECI, I NE MOŽE DA DIŠE BEZ RESPIRATORA! Ovo je spasonosni lek za njega
Oliver Pal Gajodi, Foto: Humanitarna fondacija BUDI HUMAN - Aleksandar Šapić

budimo humani

POGLEDAJTE GA, OLIVER IMA SAMO 10 MESECI, I NE MOŽE DA DIŠE BEZ RESPIRATORA! Ovo je spasonosni lek za njega

Imao je svega dva meseca kada mu je dijagnostifikovana ova bolest

Objavljeno:

Oliver, desetomesečni dečak koji je rođen potpuno zdrav, danas hrabro vodi životnu bitku protiv smrtonosne bolesti - spinalne mišićne atrofije (SMA 1).

Imao je svega dva meseca kada mu je dijagnostifikovana ova bolest koja se manifestuje atrofijom mišića, a potom i gubljenjem osnovnih životnih funkcija, kao što su sedenje, hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje.

Mali Oliver rođen je u Subotici, kao zdravo dete, iz uredne trudnoće i porođaja koji je prošao bez ikakvih problema. Ništa nije ukazivalo na to da beba ima gen zbog koga će dva meseca kasnije početi da gubi osnovne životne funkcije.

Od 17. aprila je hospitalizovan kada je i izgubio funkciju samostalnog disanja i priključen je na respirator, aparat za disanje, na kojem je još uvek.

- Moje dete je hospitalizovano baš kada je u Srbiji uvedeno vanredno stanje zbog sprečavanja širenja pandemije virusa COVID-19. Ceo taj period nisu bile dozvoljene posete. Nisam mogla da ga vidim, da budem tu za njega, da ga umirim. Propustila sam njegovo prvo gukanje, prvi osmeh… Propustila sam nekoliko meseci uspavljivanja i buđenja. Moja beba je bila sama u bolnici. Deo moje duše - rekla je Oliverova mama.

Ona je dodala i da je zahvaljujući divnim ljudima koji rade u bolnici, dobijala video zapise i fotografije sina i da je samo na taj način mogla da vidi kako njeno dete raste.

Spanosoni lek je i najskuplji na svetu

- Saznala sam u tom periodu da postoji lek koji mom detetu može da obezbedi život i da učini da on povrati životne funkcije koje je izgubio. To je bilo sa jedne strane veliko olakšanje, jer moj dečak zvezdanih očiju ima šansu da izađe iz svega kao pobednik, ali u isto vreme i očaj kako da ja kao roditelj obezbedim tako skup lek. U pitanju je lek Zolgensma koji je moguće dobiti po ceni većoj od dva miliona dolara. To je cena na koju je procenjen dečiji život. To je cena za život mog Olivera - kazala je Oliverova majka.

Kako priča, jedina šansa za skupljanje novca je preko fondacije i pomoći dobrih ljudi, a njen najveći strah je da ga ne izneveri kao roditelj.

- Dobili smo broj u fondaciji u julu i za sada smo zahvaljujući dobrim ljudima skupili oko 15 odsto iznosa. Prikupljanje ide sporo, a Oliveru je vreme najveći neprijatelj. Oliverov lekar ulaže sve svoje napore u borbi za Oliverov život, kao i fizioterapeuti. Njihovim zalaganjem mi kupujemo vreme i beskrajno sam im zahvalna na tome, jer je moj najveći strah da Oliver neće izdržati, da neće dočekati da se novac prikupi. Strah me je da ću ga kao roditelj izneveriti jer nisam uspela da obezbedim lek koji mu je neophodan i jer nisam uspela da učinim da brže dođemo do novca - rekla je ova hrabra majka.

Sada Oliver konačno nije sam u bolnici, a njoj je dozvoljeno da po 30 minuta provede sa njim.

- U svemu što nas je snašlo trudim se da ostanem pozitivna i jaka. Sada se nalazim sa Oliverom u bolnici, konačno nije više sam, ali pošto je on na odelenju intenzivne nege ne mogu biti sa njim u sobi. Na svaka tri sata mogu da budem uz moju bebu samo po 30 minuta. Za to vrlo kratko vreme, koje traje kao tri minuta, svom detetu govorim koliko ga volim i ohrabrujem ga da će da ozdravi brzo i da ćemo zajedno otići našoj kući. Ja zaista ne tražim od života ništa više osim da mi podari mogućnost da sa svojim sinom budem ne trideset minuta, ne dva sata, ne pet sati, nego ceo život - istakla je ona.

Dodala je i da se posebno zahvaljuje svim ljudima dobre volje.

- Želim od srca da se zahvalim svim ljudima dobre volje na porukama podrške koje svaki dan pristižu, kao i novčanoj pomoći koju daju za Oliverov život bez bolesti. Nadam se da ću jednog dana, kao bajku, pričati mom Oliveru kako su dobri ljudi koji ga ne poznaju udruženim snagama kupili njegov život.

KAKO DA POMOGNETE

Slanjem SMS poruke: Upišimo 848 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human848 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732419-36

Uplatom na devizni račun: 160600000073285198

IBAN: RS35160600000073285198

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.