OVA DECA SU NAJVEĆI PONOS SRBIJE: Napravili su NAJVEĆI CRTEŽ NA SVETU za mališane obolele od raka! (FOTO)
Akcija se održala u saradnji sa NURDOR i Ageop Ricerca iz Bolonje, Foto: VOS Kreativno pero

obrazovanje

OVA DECA SU NAJVEĆI PONOS SRBIJE: Napravili su NAJVEĆI CRTEŽ NA SVETU za mališane obolele od raka! (FOTO)

Deca odmalena treba da budu osvešćena o zbivanjima i problemima sa kojima se kao civilizacija suočavamo, a najveću ulogu u tome treba da imaju porodica i obrazovni sistem.

Objavljeno:

Današnje generacije suočavaju se brojnim izazovima. Neki od njih su novije prirode, poput zaštite životne sredine i klimatskih promena, dok su neki među nama duže vreme.

Informisanje, edukacija i približavanje tih izazova najmlađima čini se da će postati i način njihovog rešavanja. Naime, deca odmalena treba da budu osvešćena o zbivanjima i problemima sa kojima se kao civilizacija suočavamo, a najveću ulogu u tome treba da imaju porodica i obrazovni sistem.

Našu pažnju upravo je privukao vaspitno-obrazovni sistem ''Kreativno pero'' iz Beograda, koji sa svojim mališanima sprovodi brojne akcije na važnim životnim poljima.

Naime, pre nekoliko dana Kreativno pero prihvatilo je poziv NURDOR-a, Nacionalnog udruženja dece obolele od raka i njenog sestrinskog udruženja Ageop Ricerca iz Italije da svojim učešćem budu deo akcije ''Najveći crtež na svetu''. Kako bismo saznali nešto više o pomenutoj akciji, kontaktirali smo jednu od vaspitačica vrtića koja je bila ljubazna da nam pruži sve potrebne informacije i spoji nas sa poslovnom sekretarkom VOS Kreativno pero, Biljanom Živković.

foto: VOS Kreativno pero

''Ageop Ricerca je partnersko udruženje NURDOR-a i zaslužno je što danas sam NURDOR postoji i što predstavlja ono što jeste. Mnoga deca iz Srbije idu na lečenje u Bolonju i borave u Roditeljskoj kući potpuno besplatno, sve vreme tokom lečenja. Takođe, Ageop Ricerca udruženje je omogućilo i da medicinsko osoblje iz Srbije boravi u Bolonji više puta na edukacijama i praktičnim obukama, takođe besplatno. Sada je došao trenutak da i mi pomognemo njima u prikupljanju novčanih sredstava potrebnih za obnovu Roditeljske kuće, do proleća 2021. godine'', navela nam je Bojana.

Osnovna ideja je bila da se napravi najveći crtež na svetu i prodajna izložba na trgu Piazza Maggiore u Bolonji. Prodajom crteža italijansko udruženje roditelja dece obolelih od raka nastojaće da sačuva Roditeljsku kuću, Casa Gialla (Žuta kuća), u Bolonji. Upravo je to bio i razlog da zvanična boja kampanje bude žuta.

foto: VOS Kreativno pero

Deca koja pohađaju VOS Kreativno pero su slikala različite motive, a kreativnost su izražavala žutom bojom. Kroz učešće u ovoj humanitarnoj akciji, upoznali su se sa porukom koju ovaj projekat nosi i shvatila su važnost podrške i solidarnosti na delu. U školskom dvorištu i prostorijama vrtića/škole Kreativno pero organizovano je slikanje radova. Radove su potom dostavljeni na naznačenu adresu NURDOR-a u Beogradu odakle su poslati za Bolonju.

''Krajem oktobra je održana veličanstvena izložba u Bolonji na trgu Piazza Maggiore, sa radovima dece iz različitih delova sveta, među kojima su se našli i radovi dece Kreativnog pera. Svi su bili ponosni što su učestvovali u humanitarnoj akciji, kao i što su njihovi crteži našli mesto u grandioznom prikazu umetničkih dela mališana širom sveta. Shvatili su kako naše malo nekome znači mnogo!'', rekla nam je Biljana.

1 / 1 Foto: VOS Kreativno pero

Ova inspirativna akcija nije prva, ali ni poslednja koju Kreativno pero sprovodi sa svojim mališanima. Biljana nam je istakla da je sledeći projekat na kome će učestvovati ''Climate Action Project'', a koji će imati za cilj da utiče na ponašanje dece/učenika i način razmišljanja društva u vezi sa klimatskim promenama i njihovim uticajem na zaštitu životne sredine. Projekat će podstaći razvijanje različitih veština kod dece poput kreativnosti, empatije, rešavanja problema u stvarnom svetu, saradnje i kritičkog razmišljanja.

foto: VOS Kreativno pero

Projekat je pokrenut u oktobru 2020. godine i u njemu će učestvovati preko 200.000 dece iz 120 zemalja širom sveta, a podržan je od strane brojnih javnih ličnosti. O njemu su izveštavali mediji iz 45 zemalja, uključujući BBC, CNN i National Geographic. Realizacija projekta odvijaće se virtuelno i mališani iz Srbije imaće mogućnost da predstave svoja znanja i razmene iskustva sa vršnjacima širom sveta, sa krajnjim ciljem rešavanja jednog od najvažnijih svetskih izazova - klimatskih promena.

1 / 1 Foto: VOS Kreativno pero

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Mirjana Jovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.