Ako planirate da krstite decu, OVA IMENA su zabranjena: SPC dopušta samo dve vrste, pročitajte koje
Neka imena nisu poželjna, Foto: EPA/PIYAL ADHIKARY

ISTRAŽIVANJE

Ako planirate da krstite decu, OVA IMENA su zabranjena: SPC dopušta samo dve vrste, pročitajte koje

Na krštenju su dozvoljena samo imena koja su vezana za naciju i državu

Objavljeno:

Širom sveta, pa tako i u Srbiji, smatra se da ime koje date detetu mora da nosi snažnu simboliku, ili barem da vas asocira na neku dragu osobu, ako ste izabrali da ćerku ili sina nazovete upravo po njoj. U eri globalizma stara srpska imena postaju sve više potisnuta, a roditelji se odlučuju za ona koja nisu u skladu sa našom kulturom i tradicijom.

Iako imate prava da birate ime deteta prema vlasitom ukusu, ukoliko želite da ga krstite u Srpskoj pravoslavnoj crkvi morate da imate na umu da neka imena nisu poželjna. Paroh hrama Svetog cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu Gligorije Marković kaže za Objektiv.rs da ne postoje pisane zabrane u SPC o tome koja su imena zabranjena, već da se radi o prostoj crkvenoj logici, te da nisu dozvoljena imena koja nisu hrišćanska i narodna srpska.

“Na krštenju su dozvoljena samo imena koja su vezana za naciju i državu, to su hrišćanska imena i stara srpska, narodna. Nije u pitanju crkveni zakon, već zakon logike. Roditelji danas deci daju razna imena, ali treba prepoznati zastranjvanje u tim željama”, kaže naš sagovornik.

On ističe da je ime prva stvar u raspoznavanju i da je kao takvo veoma važno.

“Ako želite da pripadate nečemu, da ovladate u tome, počevši od imena, koje je prva stvar u raspoznavanju, onda ime deteta ne treba da nosi obrnutu logiku”, podvlači paroh.

foto: Printscreen/Youtube

Naš sagovornik dodaje da ime deteta ne zavisi samo od roditelja, već da treba uzeti u obzir i razmišljanja i osećanja porodice.

“Ako mislite samo na sebe, daćete detetu ime koje vi želite. Ipak, ako mislite i na porodicu, uvrstićete i njih u razmišljanje”, kaže on.

Zakonom zabranjena pogrdna imena

U Srbiji prema članu 343 Porodičnog Zakona Srbije, roditelji imaju pravo da slobodno izaberu ime deteta, ali ne mogu odrediti pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili ime koje je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine.

Ako roditelji ne odustanu od namere da detetu odrede pogrdno ime, ime kojim se vređa moral ili je u suprotnosti sa običajima i shvatanjima sredine, matičar će dostaviti predmet, sa svim spisima, nadležnom organu na odluku.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Objektiv.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.