Prodaju ćevape pored slike patrijarha Pavla: Parohijski dom postao kafana
Foto: nadji.info

nemo ih posmatra

Prodaju ćevape pored slike patrijarha Pavla: Parohijski dom postao kafana

Parohijski dom u Sremskoj Mitrovici ne samo da je izdat u zakup za kafanu već je u njemu okačen i portret počivšeg patrijarha Pavla, na opšte zgražavanje Mitrovčana.
Objavljeno:

Crkvena pravoslavna opština Sremske Mitrovice izdala je u desetogodišnji zakup Parohijski dom, legat čuvene mitrovačke porodice Bajić, za ugostiteljski objekat, što je izazvalo negodovanje Mitrovčana, a kap koja je prelila čašu nezadovoljstva je stavljanje portreta pokojnog patrijarha na zid kafane.

Kako prenosi Blic, vladika sremski Vasilije ne zna za takvu zloupotrebu lika patrijarha Pavla jer su portret pokojnog poglavara SPC pre njegove nedavne posete kafani privremeno uklonili sa zida pa ponovo vratili da ga vladika ne bi video.

foto: Wikipedia/Ninam

Zgrada Parohijskog doma u okviru kulturno-istorijske celine od posebnog značaja na Trgu Ćire Milekića pod zaštitom je države, a Jelena i Teodor Bajić poklonili su je krajem 18. veka "na polzu crkvi i narodu".

Javnost je do današnjeg dana ostala uskraćena za odgovore na pitanja zašto je kulturna baština izdata u zakup za restoran i koliko je od svega crkva profitirala.

Kako prenosi ovaj list, mitrovački ugostitelj crkvi uplatio za zakup 50.000 evra depozita uz obavezu plaćanja mesečne kirije od 1.000 evra u narednih deset godina.

- Sramota za crkvu i grad što su dozvolili da se legat naših predaka pretvori u cirkus. Ispred restorana postavili su letnju baštu i prodaju sladoled, a sve to nemo posmatra počivši patrijarh Pavle sa portreta pozamašnih dimenzija koji su kafedžije okačile usred restorana! Sve to naši sugrađani gledaju sa šetališta i ne mogu da veruju. Prodaja ćevapa i pljeskavica, go-go igračice oko štangle, šta je sledeće u Parohijskom domu - s ogorčenjem se pita Ilija Bajić, potomak čuvene porodice Bajić koja je zaveštala zgradu crkvi.

(Espreso.co.rs / Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.