POSLE KORONE NAM JE SAMO JOŠ OVO FALILO: Stigla nova, OGROMNA OPASNOST po naša pluća!
Vazduh je poslednjih dana ocenjen kao nezdrav u nekoliko gradova u Srbiji, a Beograd je danas na petom mestu po zagađenosti u svetu!, Foto: EPA/Abir Sultan

nije dobro

POSLE KORONE NAM JE SAMO JOŠ OVO FALILO: Stigla nova, OGROMNA OPASNOST po naša pluća!

Vazduh je poslednjih dana ocenjen kao nezdrav u nekoliko gradova u Srbiji, a Beograd je danas na petom mestu po zagađenosti u svetu!

Objavljeno:

Porast broja ljudi pozitivnih od korone jasno nam stavlja do znanja da ovaj virus ne posustaje i da ne smemo da se opuštamo. To znači da mere na koje epidemiolozi konstantno skreću pažnju, a naročito nošenje maski, treba poštovati.

Ipak, ova konkretna mera može nas zaštititi od još jednog "neprijatelja" koji nam, za razliku od korone, nije stran i s kojim se susrećemo čim krenu hladniji dani. Pogađate, to su polutanti iz vazduha, među kojima su najopasnije suspendovane PM čestice, a čije prisustvo u vazduhu dovodi do njegovog zagađenja.

Vazduh je poslednjih dana ocenjen kao nezdrav u nekoliko gradova u Srbiji, a Beograd je danas na petom mestu po zagađenosti u svetu! Da je aerozagađenje opasno pokazuje upravo i "Blicova" vidžet aplikacija. Tu se vidi da je današnje zagađenje vazduha nezdravo, a prisutnost PM 2,5 čestica je tokom prepodneva bilo 155, da bi se u ranim poslepodnevnim satima popelo na 161. Sinoć je ova cifra iznosila 160.

Preporuke su da se zbog količine PM 2,5 čestica u vazduhu danas čak ne izlazi napolje i upozorava da "kod svih građana mogu da se jave posledice po zdravlje, blaže ili jače". Ipak, posebno su ugrožene osetljive grupe.

"Oni koji pripadaju osetljivim grupama mogu da se suoče s ozbiljnim zdravstvenim tegobama", navodi se u "Blicovoj" aplikaciji kada je reč o stanju vazduha kakvo danas vlada u Beogradu.

Iako zagađenje vazduha i korona virus na prvi pogled nisu povezani, jasno je da su u slučaju povećanog aerozagađenja, koje našu zemlju tek očekuje kada se zahukta grejna sezona, najugroženije upravo one kategorije stanovništva koje inače treba najviše da se paze infekcije izazvane kovidom. Osim toga, još jedna činjenica je očigledna - i loš kvalitet vazduha i korona virus najviše su štetni po isti organ, pluća.

Kad se ukrste korona i štetne čestice iz vazduha...

Istraživači Harvardske škole za javno zdravlje iz Bostona su još u aprilu, tokom prvog talasa pandemije, otkrili da povećanje od samo jednog mikrograma po metru kubnom PM čestica utiče na porast smrtnosti od virusa korona za čak 15 odsto.

Baš kao što se upozorava na susret korone i sezonskog gripa, isto je tako važno pratiti period u kojem nas pored virusa, očekuje i zagađenje vazduha.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je u junu ove godine da visok stepen zagađenja vazduha može da bude faktor rizika kod teških slučajeva obolelih od korona virusa, te i da povećava i rizik od umiranja. Ističe se i da su posebno na udaru hronični bolesnici.

1 / 1 Foto: Profimedia

Valjevo - srpski Vuhan, ali ne samo zbog pandemije

Kako je nedavno rekao za "Blic" onkolog dr Zoran Živković, predsednik Saveta za zdravlje u Valjevu - gradu koji je jedan od najzagađenijih u našoj zemlji, a trenutno i novo žarište korona virusa, ponovo - "sreća u nesreći" je što za ova dva problema u suštini važe iste mere.

- Srećom, veliki broj mera koje se odnose na suzbijanje zaraze korona virusom, odnosi se i na slučajeve ponašanja prilikom ekstremnih vrednosti aerozagađenja, kakve smo već imali tokom prošle zime - rekao je dr Živković za "Blic".

Pomenute mere se pre svega odnose na nošenje maski. Kako je objasnio, jedina razlika je u vrstama zaštitnih maski koje se nose. Hirurške maske nisu zaštita od aerozagađenja, već isključivo "nano" maske koje su jedina efikasna zaštita u slučajevima kada je vazduh ovoliko zagađen.

- Sve ostale mere koje važe kao zaštita od korona virusa za ugrožene kategorije, kao što su stare osobe i hronični bolesnici, dakle, ostanak u kućama, provetravanje prostorija i izbegavanje gužvi važe i za aerozagađenje - objasnio je dr Živković.

Nošenje maski pomaže u borbi protiv korone, ali štiti i od aerozagađenja

Valjevo, prolećni "srpski Vuhan" je, podsetimo, "mirovalo" u aktuelnom talasu epidemije sve do prve sedmice oktobra. Međutim, ovaj grad je ponovo postao žarište zbog naglog porasta obolelih. Zbog epidemiološke situacije koja je ocenjena kao nepovoljna, vanredna situacija u Valjevu je na snazi još od 7. jula.

Ovaj grad je nazvan srpskim Vuhanom zbog korona virusa, ali nažalost sličnost između njih je i u tome što je Valjevo među gradovima u Srbiji u kojima je najveće aerozagađenje, a Vuhan u Kini se danas nalazi na devetom mestu po zagađenosti u svetu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.