KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON POVEĆANJA BROJA ZARAŽENIH: Dr Darija saopštila najnovije informacije! (VIDEO)
Nove informacije, Foto: Emilija Jovanović

KONFERENCIJA ZA MEDIJE

KRIZNI ŠTAB SE OBRATIO NAKON POVEĆANJA BROJA ZARAŽENIH: Dr Darija saopštila najnovije informacije! (VIDEO)

Najnovije informacije o korona virusu

Objavljeno: 15:54h

Konferencija Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19 održala se danas sa početkom u 15 časova u Palati Srbija.

U Republici Srbiji do 15 časova 23. oktobra 2020. godine registrovano je ukupno 38.115 potvrđenih slučajeva kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 8.209 osoba od kojih je 579 pozitivno. U poslednja 24 sata preminule su 3 osobe.

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 1.271.455 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Na respiratorima su trenutno 24 pacijenta.

Ukupan broj preminulih je 786.

Hospitalizovano je 88 osoba, a otpušteno sa bolničkog lečenja njih 46.

foto: Emilija Jovanović

Prva se javnosti obratila članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević koja je saopštila najnovije korona brojke i distribuciju zaraženih po gradovima i po uzrastnim grupama. Dr Darija je rekla da je najviše obolelih do 60 godina starosti. Kad je reč o gradovima, na prvom mestu je Beograd, a na drugo mesto je sa 40 zaraženih izbio Kragujevac.

foto: Emilija Jovanović

Dr Darija je rekla da rizično ponašanje predstavljaju kontakti bez zaštite a zaraženih je najviše među radno sposobnima i mlađima koji najčešće ostvaruju kontakte bez zaštite. U prethodnih nedelju dana 85 odsto svih potvrđenih slučajeva virusa korona je u uzrasnoj grupi do 65 godina.

Javnosti se obratila i direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković koja je rekla da se u njihovoj bolnici od kovida leči 151 pacijent a da je danas iz bolnice otpušten pacijent koji je više od 40 dana bio na respiratoru i izborio se sa kovidom.

foto: Emilija Jovanović

''Danas je bilo 12 otpusta, a veoma nam je drago što smo danas otpustili pacijenta koji je 41 dan bio na respiratoru'', rekla je Zdravković. Dodala je da je na intenzivnoj nezi 14 pacijenata, a šest na respiratoru. ''Pacijenti su stabilnog stanja, primaju terapiju, nadamo se da ćemo ih sve izlečiti i pustiti kući'', rekla je Zdravković.

Kisić: Na bolničkom lečenju trenutno 530 pacijenata

Trenutno je na bolničkom lečenju 530 pacijenata, dok su na respiratoru 24 pacijenta zbog komplikacija kovid 19, kaže dr Kisić Tepavčević. Od početka epidemije testirano je ukupno 1.271.455 osobe, dok je umrlo 786 osoba. U poslednjih nedelju dana od 17. oktobra do 23. oktobra bilo je 2.396 laboratorijski potvrđenih od čega je 1.185 sa područja Beograda, zatim Kragujevac- 126, Valjevo - 97, Novi Sada-76, Niš-54, Kraljevo - 51, Vranje-44, Prijepolje-39, Trstenik-37, Ssabac-33, Aleksandrovac -32, Loznica - 29, Kruševac -26, Bor - 24, Prokuplje - 23. "Potencijalne nosioce infekcije imamo širom naše zemlje. Broj hospitalizacija je oko 15 odsto od svih zaraženih, a bolnički se zbrinjavaju srednje teške i teške kliničke slike", rekla je Kisić Tepavčević.

foto: Emilija Jovanović

Jedina važna utakmica jeste ona sa koronom

Dr Dariji bilo je postavljeno i pitanje da li bi u ovakvoj situaciji moglo biti dozvoljeno da se uoči važnih utakmica, a u narednom periodu očekuju nas dve, dozvoli recimo ulazak 1.000 ili 2.000 ljudi na stadion "Rajko Mitić" koji prima 50.000.

Na to je dr Darija odgovorila: Mi u narednom periodu imamo samo jednu jedinu važnu utakmicu - onu sa koronom!

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.