KONAČNO OTKRIVENO DA LI NAS MASKE ŠTITE OD KORONE! Možete se zaštititi samo na JEDAN NAČIN, naučno je dokazano!
Maske protiv virusa, Foto: Profimedia

korona virus

KONAČNO OTKRIVENO DA LI NAS MASKE ŠTITE OD KORONE! Možete se zaštititi samo na JEDAN NAČIN, naučno je dokazano!

Najbolje se pokazala maska tipa N-95 koja je redukovala količinu udahnutih kapljica za 57 i aerosola za 86 odsto.

Objavljeno:

Naučnici iz Instituta za medicinu Tokijskog univerziteta danas su objavili rezultate važne studije o efikasnosti maski u zaštiti od koronavirusa koju su sproveli u saradnji sa stručnjacima univerziteta Kejo i Medicinskog centra u Sendaju.

Reč je o jedinstvenoj studiji, prvoj u svetu u kojoj nije prosto praćeno širenje bilo kojih kapljica i aerosola izbačenih prilikom kašljanja već je u simulaciji kašljanja zaista korišćen koronavirus.

Naime, unutar hermetički zatvorenog staklenog sanduka uzorci virusa ispaljivani su iz usta jedne lutke brzinom kojom se šire kapljice kada ljudi kašlju ka licu druge lutke, u čijim ustima se nalazilo silikonsko crevo s mernim uređajem, pričvršćeno za mašinu za veštačko disanje koja je uvlačila vazduh s virusom u to crevo.

Rezultati istraživanja koje je predvodio profesor Jošihiro Kavaoka pokazuju da, ako osoba koja kašlje ne nosi masku, na razdaljini od pola metra obične pamučne maske prosečno smanjuju količinu virusa koji se udiše za samo 17 odsto (kada su kapljice u pitanju) i 37 odsto (kada su u pitanju suvi aerosoli), dok hirurške maske imaju bolji rezultat u smanjenju prenosa, sprečavajući oko 47 odsto kapljica, odnosno 50 procenata aerosola.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.