AKO DOSTIGNEMO 1.000, ZAPRAVO ĆEMO IMATI 5.000 ZARAŽENIH: Dr Petrović objasnio kako je to moguće
Dr Radmilo Petrović, Foto: Printscreen/you Tube

VAŽNO

AKO DOSTIGNEMO 1.000, ZAPRAVO ĆEMO IMATI 5.000 ZARAŽENIH: Dr Petrović objasnio kako je to moguće

Ovu pesimističku procenu, za "Novosti", iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog

Objavljeno:

Ako dostignemo 1.000 potvrđenih slučajeva infekcije virusom korona dnevno, to će značiti da svakog dana imamo još najmanje po 5.000 zaraženih, od kojih će većina imati asimptomatsku formu bolesti i širiti zarazu!

Ovu pesimističku procenu, za "Novosti", iznosi primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. On kaže da baš zbog tih asimptomatskih slučajeva dolazi do eksplozije kovida 19, i da će i Srbiji, i svim ostalim zemljama, biti teško da obuzda epidemiju.

Od kada je u decembru izbila u Kini epidemija ispoljila je mnoge specifičnosti u odnosu na sve prethodne sa kojima se čovečanstvo dosad suočilo. Razlog za to je osobenost SARS-KoV-2 virusa, o kojem je dr Petrović, na osnovu svih dosadašnjih saznanja iz celog sveta, stekao utisak da je on zarazniji i otporniji od svog rođaka SARS-KoV, koji je izazvao epidemiju SARS-a 2002. godine.

- Ovaj virus se veoma čudno ponaša, a ono što nauka dosad zna o njemu nije dovoljno da bismo pravili procenu šta će se dalje događati - kaže primarijus Petrović. - Malo je verovatno da će sam da nestane, kao što je bilo sa izazivačem SARS-a, ali i to je moguće. Pouzdano znamo, da mu se možemo suprotstaviti samo velikim prokužavanjem populacije, što podrazumeva sticanje imuniteta, makar i privremenog, posle "kontakta" sa virusom, kao i vakcinacijom.

KAPLJICE LETE I 20 METARA

Doktor Petrović upozorava da se u borbi sa virusom korona zanemaruje činjenica da se on prenosi i vazdušnim, a ne samo kapljičnim putem:

- Kapljice koje izbacuje zaraženi sigurno jedno vreme "plivaju" u vazduhu, i strujanje vazduha može da ih odnese i do 20 metara. Zato je bitno da se nose maske u zatvorenom, i na otvorenom gde god je gužva. Uz to, ovaj virus ostaje i na površinama mnogo duže nego drugi. SARS-KoV-2 ostaje na predmetima sigurno dva-tri dana, a ovaj njegov rođak i duže.

Iako se velike nade polažu u vakcinu, Petrović kaže da glavno pitanje nije samo kada će biti na tržištu, nego i koliko će biti dostupna, pogotovo najsiromašnijim zemljama. Manje je bitno da li će to biti neko od cepiva koja se sada ispituju - tri ruska, dva kineska, američko ili oksfordsko - već je važnije da li će biti obezbeđeno za veći broj ljudi, od ukupno osam milijardi na planeti.

- Pandemija ne može da se zaustavi ako sve zemlje ne dobiju vakcinu, a sa epidemijom će se prve izboriti države koje budu vakcinisale najviše stanovništva, i gde prirodno stečen imunitet na SARS-KoV-2 bude najveći - kaže dr Petrović. - Imunološki bedem imaćemo tek kad najmanje 60, a poželjno je bar 70 odsto populacije, na jedan od ta dva načina bude zaštićeno. Tek tada će virus početi da gubi snagu. Pretnja od SARS-KoV-2 trajaće sigurno još dve-tri sezone.

Doktor Petrović koji se u karijeri suočio sa više epidemija, počev od variole vere, i aktivno učestvovao u njihovom suzbijanju, kaže da se aktuelna zaraza ne može suzbiti trijažom na granicama pomoću PCR testa ili izolovanjem kontakata zaraženih.

- Virus je prisutan toliko mnogo da više niko ne može da "pohvata" sve kontakte, niti se mogu izbrojati i kontrolisati - smatra dr Petrović. - Takvim merama može da se smanjuje zaražavanje i usporava širenje virusa, ali ne može da se obuzda epidemija.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.