SNAGA VIRUSA JE NAJVEĆA TEK SADA, ZAOŠTRIO BIH OBAVEZNO NOŠENJE MASKI: Alarmantno upozorenje Dr Kona
Predrag Kon, Foto: Printskrin

strašno

SNAGA VIRUSA JE NAJVEĆA TEK SADA, ZAOŠTRIO BIH OBAVEZNO NOŠENJE MASKI: Alarmantno upozorenje Dr Kona

Jedini spas i nada da usporimo virus su mere

Objavljeno: 16:02h

Prema poslednjem preseku u 15 časova 21. oktobra, u Srbiji je registrovano još 512 novih slučajeva zaraze korona virusom. Nažalost, jedna osoba je preminula. Na respiratorima su 27 pacijenta.

U Srbiji je zabeležen drastičan skok u broju zaraženih, koliko juče ih je bilo nešto preko 300, a tim povodom je na Kurir TV gostovao dr Predrag Kon.

Jedini spas i nada da usporimo virus su mere. Kon je rekao da kad bismo svi nosili maske masovno uvek i u svakoj situaciji, bili bismo zaštićeni, a umrlo bi sigurno 300.000 manje. Zasad distanca, pranje ruku i maske su trenutno naša najbolja odbrana jer to nije samo stav ZSO - rekao je dr Kon dodajući da je to opšti stav.

On je dodao da smo imali brojne proslave u junu, veliki broj matura, rođendana, venčanja koja su se čekala, pa smo tada imali eksploziju korone i najveći broj umrlih - čak 18 u jednom danu.

U junu su bile mature i slavlja a sad nas čekaju sezona slava - šta dr Kon kaže na to? On je rekao da je ministar Lončar već razgovarao sa patrijarhom pa slavu treba proslaviti u krugu porodice.

"Beograd je u jasnoj crvenoj zoni i ulazi u vanrednu epiodemiološku situaciju, to znači da će biti preko hiljadu obolelih i može se očekivati ubrazanje. Mere koje se preporučuju moraju se strože sprovoditi. Zatvaranje Evrope nama je jako dobro, kada se sprečavaju naši građanui da putuju. Jasno je da će povećanja biti pre virtusa gripa, ali tu koriste zaštitne maske i vakcinacija. Ne očekujem da će biti nekih većih iznenađenja. Treba uraditi sve što je preventivno, vakcinisati se, maske", kaže dr Kon.

"Obavezno nošenje maski bih zaoštrio do mogućnosti do kojh ova zemlja može. Sprečio bih nedodirljivost onih koji se ponašaju kao da ničega nema - i to sankcijama. Unapred bih imao scenario kada se uvodi vanredno stanje, unapred kada će biti uvedena zabrana karetanja, unapred kada je neprihvatljivo da se bilo kakav transport vrši. Jako smo daleko od tih mera, nećemo ni stići po meni.

Ako neće biti porepuštabnja smrti i sve će se učiniti da se sačuvaju životi. Snaga virusa je tek najveća sada", kaže dr Kon.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/MONDO)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.