EPS investira u projekte zaštite životne sredine
Termoelektrana, Foto: EPS

investicija

EPS investira u projekte zaštite životne sredine

Veća ulaganja, manje zagađenja

Objavljeno:

Termoelektrane „Elektroprivrede Srbije“ danas su postrojenja u kojima se realizuju najveći ekološki projekti u Srbiji, namenjeni prvenstveno unapređenju kvaliteta vazduha. EPS je do sada već investirao oko 500 miliona evra u projekte zaštite životne sredine i zauzeo lidersku poziciju po ulaganjima u toj oblasti u Srbiji.

U svim termoelektranama završena je rekonstrukcija elektrofiltera čime su čak 87 odsto smanjene emisije praškastih materija odnosno PM čestica. To jasno pokazuju brojevi jer je 2003. emisija PM čestica iz termoenergetskih postrojenja iznosila 66.626 tona, a za 2019 godinu bila je 8.837 tona. Samo u ove projekte smanjenja emisije praškastih materija uloženo je 97 miliona evra.

Primer efekata novih elektrofiltera je najveća EPS-ova fabrika struje u Obrenovcu, koju čine TENT A i TENT B, gde je posle rekonstrukcije elektrofiltera emisija PM čestica osam puta manja nego pre.

U narednom investicionom ciklusu planirano je ulaganje dodatnih milijardu evra kako bi sva postrojenja EPS-a bila dovedena na nivo strogih domaćih i evropskih ekoloških parametara. Kao tehnički najkompleksniji i finansijski najzahtevniji projekti, izdvajaju sesistemi za odsumporavanje dimnih gasova.

EPS je uspešno završio izgradnju prvog takvog postrojenja u TE „Kostolac B“ i garancijska merenja su pokazala da su emisije SO2 znatno ispod važećeg evropskog standarda od 200 miligrama po kubnom metru.

O tome koliko su ovi projekti kompleksni govori i podatak da uvođenje sistema za odsumporavanje na četiri bloka TENT A, uklјučuje izgradnju čak 42 objekta. Projekti odsumporavanja na lokacijama EPS-ovih termo kapaciteta koji se realizuju ili su u planu, ujedno su i najveće pojedinačne ekološke investicije u Srbiji.

Samo u dva aktuelna projekta odsumporavanja u termoelektranama u Obrenovcu, koje proizvode više od polovine srpske struje, biće uloženo oko 400 miliona evra. Radovi na sistemu za četiri najjača bloka u TENT A su odmakli, do su pripreme za realizaciju projekta za odsumporavanje na oba bloka TENT B u završnoj fazi. Radom ovih postrojenja emisije sumpornih oksida biće oko devet puta manje, a biće dodatno smanjena i emisija praškastih materija, pored već postavlјenih elektrofiltera.

Planirani su i projekti za dva najstarija bloka u TENT A, kao i TE „Kostolac A“ i novi blok „Kostolac B3“ čija izgradnja je u toku. U okviru planova za unapređenje kvaliteta vazduha, EPS planira i primarne i sekundarne mere za smanjene emisije azotnih oksida u termoelektranama.

Projekti odsumporavanja i drugih mera za smanjenje emisija u vazduh garantuju trajnost i opstanak termoelektrana i celog energetskog sistema Srbije jer obezbeđuju savremeni način rada termo postrojenja u kojima se proizvodi oko 70 odsto srpske električne energije. Za građane i privredu je važan i ekonomski aspekt ovakvih projekata, jer se njihovom realizacijom obezbeđuje budućnost EPS-a, a time i sigurnost i stabilnost našeg energetskog sistema, koji je u značajnoj meri oslonjen na korišćenje uglјa kao energenta.

Ključni projekti

Od 2016. godine, kada je nakon dugogodišnjeg zastoja „Elektroprivreda Srbije“ ponovo pokrenula klјučne projekte, počeo je najveći investicioni ciklus u savremenoj srpskoj energetici na koji se čekalo tri decenije. Pored ulaganja u razvoj novih kapaciteta, važan deo investicione politike EPS-a i Republike Srbije je očuvanje strateških proizvodnih i distributivnih kapaciteta, a to podrazumeva njihovu modernizaciju i usaglašavanje sa standardima Evropske unije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.