LJUDI, MALA IVA NEMA VIŠE VREMENA: Dovoljan je jedan klik da joj spasite život! (FOTO)
Iva Milenovski, Foto: FB printscreen

budimo humani

LJUDI, MALA IVA NEMA VIŠE VREMENA: Dovoljan je jedan klik da joj spasite život! (FOTO)

Za Ivinu operaciju u SAD i kasniju rehabilitaciju u Srbiji, potrebno je prikupiti novčana sredstva

Objavljeno:

Šestogodišnja Iva Milenkovski boluje od cerebralne paralize. Iako je ona danas, nakon svih borbi kroz koje je prošla, nasmejano dete, da bi joj se stanje unapredilo, neophodna je operacija u SAD (selektivna dorzalna rizotomija - SDR).

Za Ivinu operaciju u SAD i kasniju rehabilitaciju u Srbiji, potrebno je prikupiti novčana sredstva. Novac je takođe potreban i za smeštaj i putne troškove, postoperativne terapije, ortopedska pomagala, kao i za usluge defektologa. Ljudi širom Srbije organizuje humanitarne akcije za malu Ivu, a nedavno je na osmišljen još jedan način za pomoć.

Tako je Fejsbuk stranici "Pomozite detetu" napisano je obeveštenje kako bi i oni koji nisu u mogućnosti da pošalju poruku, mogli da učestvuju.

foto: FB printscreen

Ljudi, danas možete da spasite jedan život! Ni treba da donirate novac, dovoljno je da kliknete ispod na dugme "Podeli" Vama je to 2 sekunde, a Ivi jedina šansa da skupi SMS poruke!

Ivi je neophodna je operacija u SAD (selektivna dorzalna rizotomija - SDR). Molim svakoga od Vas ko je do kraja pročitao apel za pomoc Ivi da ga podeli, ko je u mogućnosti pošalje SMS! Molim Vas sve da samo ne lajkujete ovu priču... napisano je u apelu, pored Ivine fotografije.

Naime, svi Fejsbuk korisnici mogu pomoći maloj Ivi tako što će podeliti apel za pomoć. Oni koji su u mogućnosti da pošalju i SMS trebaju u poruci napisati 824 i poslati na 3030. PDV se ne naplaćuje.

Inače, Ivina borba počinje još u maminom stomaku, a na svet dolazi deset nedelja ranije. Prve dane života obeležila je borba, najpre za udah, a nedostatak kiseonika za posledicu je imao cerebralnu paralizu. U drugom satu života je odvojena od majke i prevezena u Dečiju bolnicu na odeljenje intezivne nege.

Kada se činilo da je sve krenulo na bolje, pristiže informacija da se njeno stanje pogoršava i da je u likvoru izolovana vrlo otporna bakterija, zbog čega je Iva bila na kombinovanoj antibiotskoj terapiji pa je jetra pretrpela oštećenja. Na Institutu je provela 54 dana uz prateće komplikacije.

Selektivna dorzalna rizotomija (SDR) je neurohirurška operacija na nervima koji ulaze u kičmenu moždinu.

Iako se praktikuje preko 40 godina, i dalje je nedovoljno ispitana u domenu rezultata i koristi. Visok rizik, težak oporavak i nepouzdanost rezultata unose strepnju kod onih koji razmišljaju o operaciji.

Ukoliko želite da pomognete Ivi da odrasta kao i njeni vršnjaci, potrebno je da na svom Fejsbuk profilu podeliti ovaj link.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Bojana Đurović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.