U OVOJ KOVID AMBULANTI DUPLIRAN BROJ PREGLEDA: Najviše zaraženih sa proslava, evo koji su NAJČEŠĆI SIMPTOMI
Najviše zaraženih sa proslava, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ANDREJ CUKIĆ

SAOPŠTENO

U OVOJ KOVID AMBULANTI DUPLIRAN BROJ PREGLEDA: Najviše zaraženih sa proslava, evo koji su NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Pacijenti se najčešće javljaju sa simptomima kašlja i povišenom temperaturom

Objavljeno:

Broj pregleda u kovid ambulanti Doma zdravlja ''Savski venac'' dvostruko je veći nego prošle sedmice, kaže načelnica opšte medicine te zdravstvene ustanove Ljiljana Tušup Petrović i navodi da je među zaraženima najviše onih koji su bili na raznim skupovima i proslavama.

Tušup Petrović je Tanjugu rekla da se danas u kovid ambulantu u prvoj smeni javilo 45 pacijenata, dok je prošle sedmice na dnevnom nivou bilo oko 40 pregleda.

''Prošle nedelje imali smo dnevno 40 pregleda i poneki pozitivan rezultat. Od jutros smo samo u prvoj smeni imali 45 pregleda, a možemo da očekujemo još toliko u drugoj smeni'', kazala je Tušup Petrović.

Ona navodi da je tokom septembra broj pregleda u kovid ambulanti bio između 25 i 30 dnevno, a da poslednje dve nedelje septembra i prve nedelje oktobra nije registrovan nijedan pozitivan slučaj.

''Od ukupnog broja pregledanih, sada je oko 10 odsto pozitivno na korona virus'', navodi Tušup Petrović.

Povećan broj pregleda je posledica širenje korona virusa, ali i tipičnih respiratornih infekcija za ovo doba godine.

Kako kaže, među zaraženima koronom je najviše pacijenata uzrasta oko 50 godina, ali i mladih koji su se inficirali na slavljima i okupljanjima.

Pacijenti se najčešće javljaju sa simptomima kašlja i povišenom temperaturom, a u slučaju Kovida-19 javljaju se kratak dah, malaksalost, bol u grlu, pojačan sekret iz nosa.

Tušup Petrović je apelovala na pridržavanje preporuka Kriznog štaba, na prvom mestu nošenja maski i fizičke distance, ali i da se ne ide na velike skupove i ispoštuje dozvoljen broj okupljenih.

''Pratićemo situaciju, ako bude rastao broj pregleda i pozitivnih, otvorićemo još jednu kovid ambulantu da ne bismo opteretili naše osoblje, ali i da pacijenti ne bi čekali'', navela je Tušup Petrović.

Podsetila je i da se u domovima zdravlja sprovodi vakcinacija protiv sezonskog gripa, ali da je uslov da je pacijent poslednjih deset dana potpuno zdrav i da nije imao bilo kakvu infekciju.

''To je važno da se ne bi ukrstile te dve bolesti, sezonski grip i korona'', kaže Tušup Petrović.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.