NAJTOPLIJA PRIČA U SRBIJI ZA VREME KORONE: Najposebniji kafić u Srbiji će ŽIVETI, na radost svih kojima je pomogao!
Kafe bar 16, Foto: Aleksandra Čolić

podrži 16

NAJTOPLIJA PRIČA U SRBIJI ZA VREME KORONE: Najposebniji kafić u Srbiji će ŽIVETI, na radost svih kojima je pomogao!

Mladi su zadovoljni praksom koju ovde dobijaju, a pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da dolaze iz mesta gde njihovim vršnjaci retko završavaju srednju školu.

Objavljeno: 07:05h

U Beogradu postoji poseban kafić, a nalazi se u Cetinjskoj ulici i svoje goste privlači vrlo neobičnom pričom. Ovaj ugostiteljski objekat predstavlja utočište preko 40 mladih, koji žive u siromaštvu.

Mladi, koji imaju preko 16 godina dolaze u kafić iz Svratišta i dobijaju besplatnu obuku nakon koje mogu da pronađu posao iz oblasti ugostiteljstva. Pored obuke, zaposleni u ovom kafiću im pružaju mogućnost da steknu osnovno obrazovanje, ili kako menadžer kaže, da se socijalizuju i tako budu prihvaćeni u društvu. Osim radnog odnosa, organizuju im časove matematike, srpskog i stranih jezika.

Kako je novonastala situacija pogodila sve, tako su se i oni našli u teškoj situaciji. Zbog toga su se obratili sim dobrim ljudima i zaražili pomoć, kako bi oni mogli da nastave sa svojim dobrotvornim radom. Do sada su skupili preko 600.000 dinar, što je dovoljno za narednih 6 meseci rada.

- Tražimo pomoć za budući period, jer smo jedan od sektora koji je najteže pogođen krizom. Do sada smo uspevali da pokrivamo troškove, ali sada nismo u mogućnosti pa smo odlučili da pozovemo zajednicu da nam pomogne. Tražimo podršku za platu konobara mentora. On već ovde radi, a pored toga i obučava decu - rekao je menadžer kafića Dušan Jordović.

foto: Aleksandra Čolić

Nakon što je pokrenuta kampanja za pomoć ovom objektu donatori su uplatili za svega 5 dana novac, koji su očekivali tek za mesec dana. Zbog toga se kampanja nastavlja i zaposleni očekuju da će uspeti da obezbede poslovanje za narednih 9 meseci, što im predstavlja veliku sigurnost u ovom trenutku.

Situacija sa koronom još uvek traje, što njih kao ugostiteljski objekat najviše pogađa.

- Dva meseca nismo radili, od sredine marta do sredine maja. Nakon toga je došlo do skraćivanja radnog vremena. Pored toga ograničen je broj ljudi i jako je teško poštovati sve mere, a istovremeno održavati broj posetilaca - dodaje Jordović.

Decu od preko 16 godina ovde obučavaju tri meseca nakon čega mogu da traže posao u drugim ugostiteljskim objektima.

- Imamo grupe od po 10 mladih a obuka traje tri meseca. Za to vreme idu na kurs, a ovde su na praksi. Kad se to završi dobijaju sertifikat. Neki počnu da rade ovde a drugima tražimo posao u partnerskim kafićima. Ne završe svi kurs, 50 odsto njih uspe završi uspešno - kaže Jordović.

Mladi su zadovoljni praksom koju ovde dobijaju, a pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da dolaze iz mesta gde njihovim vršnjaci retko završavaju srednju školu. Upravo je obrazovanje najveći problem kada je u pitanju pronalazak posla.

foto: Aleksandra Čolić

Pored njih i drugi ugostiteljski objekti se mogu uključiti u podršku mladima na ovaj način i spasiti ih od loših navika. Ipak, rad sa njima nije uvek lak, a i potrebno je određeno znanje za to.

- Proces rada sa mladima podrazumeva psihosocijalnu podršku pre svega. To znači svakodnevni rad, briga da idu u školu, rešavanje porodičnih problema. Mi imamo iskustvo u tome i imamo komunikaciju sa Svratištem. Neko ko nema iskustva jako će teško da se snađe u tome. Drugi kafići mogu da se uključe tako što će da zapošljavaju klince koji završe praksu kod nas - završava menadžer.

Ukoliko želite da pomognete Kafe baru 16 da nastavi sa svojim dobrotvornim radom možete donirati OVDE.

1 / 9 Foto: Aleksandra Čolić

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.