OVIM REČIMA JE TITO ZAPROSIO JOVANKU: Samo jedna reč je bila dovoljna da ONA KAŽE DA!
tITO, Foto: Profimedia

lepo

OVIM REČIMA JE TITO ZAPROSIO JOVANKU: Samo jedna reč je bila dovoljna da ONA KAŽE DA!

Maršal je bio prva i jedina Jovankina ljubav

Objavljeno:

Jovanka Broz preminula je u Beogradu 20. oktobra 2013. godine u 89. godini života. Uprkos brojnim pričama nikad nije jasno dokazano u kojoj se meri Jovanka mešala u državnu politiku. Nikad nije iznela svoje viđenje priče o događanjima u bivšoj Jugoslaviji, ali je do smrti tvrdila da je Tita volela uvek i svim srcem.

foto: Beta

Ljubav koja se tragično završila razdvajanjem, a posle i Titovom smrću, ostavila je dubok trag na Jovanku koja se nakon smrti svog supruga povukla iz javnosti.

U biografijama Jovanke i Tita, "S Titom" Blaže Mandića i "Jovanka Broz Titova suvladarka" Aleksandra Matunovića, do u detalje je opisan njihov odnos, ali i prosidba i početak braka. Matunović je bio Titov lični doktor, a Mandić blizak Titov savetnik kojem se često i sama Jovanka poveravala.

Jovanka je Tita upoznala u Daruvaru nakon što je zamenila Davorjanku Paunović Zdenku na mestu sekretarice u njegovoj kancelariji, a poslovni odnos uskoro je prerastao u nešto više i par se tajno venčao u aprilu 1952. godine. Jovanka je imala 28, a Tito 60 godina.

Dok je Jovanki prvo smetala njihova velika razlika u godinama, Tita je brinuo njen nedostatak obrazovanja, ali su brzo nadoknadili. Naime, odmah nakon venčanja, Tito je osigurao Jovanki časove o protokolnim susretima, primerenom odevanju i sate stranih jezika. Jovanka se od neuke žene uskoro pretvorila u otmenu i obrazovanu damu.

Titov lični doktor Aleksandar Matunović u svojoj je knjizi "Jovanka Broz Titova suvladarka" opisao Jovanku kao ambicioznu ženu koja je htela da nasledi Tita. Njemu je opisala i svoje osećaje nakon što ju je Tito zaprosio.

"Suvišno je pričati koliko sam bila iznenađena i zbunjena. Pa ja sam bila devojka iz sredine s patrijarhalnim pogledima. Meni je razlika u godinama isključivala pomisao na takvu vezu. Osim toga, bila sam - neće biti neskromno da to kažem - dopadljivog izgleda i imala sam više udvarača", rekla mu je Jovanka.

"Moj život bio je težak, ispunjen stresovima, ličnim gubicima, svakojakim nedaćama i osećam da bih s tobom napokon osigurao spokojstvo i sreću", ovo su reči kojima je Tito zaprosio Ličanku Jovanku Budisavljević. Do tog trenutka par je bio u vezi pet godina, ali je Jovanka priznala je da je svejedno ostala zatečena.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.